< Terug naar overzicht

HR-manager doet water bij de selectiewijn

Vanwege de krapper wordende arbeidsmarkt doen bedrijven massaal toegevingen bij het aanwerven van nieuw personeel. ‘Voldoen aan de eisen’ lijkt een erg relatief begrip te zijn geworden.

Minder gekwalificeerde medewerkers zijn minder productief, moeten zich langer inwerken en beïnvloeden de kwaliteit. Dat weten we allemaal. Toch zijn Nederlandse bedrijven massaal bereid medewerkers aan te werven die niet voldoen aan de eisen. De krapte op de arbeidsmarkt dwingt hen tot dergelijke noodoplossingen. Dit blijkt uit het panelonderzoek dat HRpraktijk hield onder ruim duizend personeelsdirecteuren.

De helft van alle HR-functionarissen doet momenteel concessies als het gaat over competenties en/of ervaring van nieuwe werknemers. Daarnaast geeft 49% aan dat hun organisatie door de krappere arbeidsmarkt bepaalde bedrijfsdoelstellingen misschien niet zal halen; 7% is daar zelfs zeker van. Maar door minder competente medewerkers aan te werven komen die bedrijfsdoelstellingen natuurlijk niet dichterbij…

Voorts zeggen negen op tien HR-verantwoordelijken dat ze moeite hebben met het invullen van vacatures. Hoewel bijna iedereen hinder ondervindt van de krappe arbeidsmarkt, lijden de respondenten die werken bij kleine bedrijven (tot 20 werknemers) er aanzienlijk minder onder: 28% van hen zegt geen last te hebben van de krapte bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. Een mogelijke verklaring is dat de omslag van een ruime arbeidsmarkt naar een krappe erg snel gegaan is en dat veel kleine en middelgrote bedrijven er nog aan moeten wennen. Ze kiezen er eerder voor opdrachten te laten schieten in plaats van extra personeel in dienst te nemen.

Het leeuwendeel van de respondenten (70%) vindt dat het lastiger is geworden om geschikt personeel te vinden. Ook hier wijken de kleine bedrijven af van het algemene beeld: 43% moet geen extra inspanningen leveren om de juiste mensen binnen te halen.

Opvallend genoeg legt slechts één op drie HR-verantwoordelijken een direct verband tussen de krapte op de arbeidsmarkt en het personeelsverloop in de eigen organisatie. Dit verband is sterker (40 tot 43%) bij bedrijven met 100 medewerkers of meer. Bij kleine bedrijven (tot 50 medewerkers) ligt dit een stuk lager: slechts één op vijf respondenten ziet een relatie tussen het personeelsverloop en de krapte op de arbeidsmarkt.


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen