< Terug naar overzicht

‘HR in Nederland: een inkijk in hun keukengeheimen’

Vocap, de beroepsvereniging voor de organisatie-, consumenten- en arbeidspsychologen, organiseerde een interactieve lezing ‘HR in Nederland: een inkijk in hun keukengeheimen’ aan de ALM in Berchem. De Nederlander Paul Kop schetste de HR-wereld bij onze noorderburen.

De hoofddoelstelling van VOCAP is om wetenschappelijk onderbouwde thema’s aan de orde te brengen en een brug te vormen tussen academici en ‘het veld’, ze willen met andere woorden tot op de HR-afdeling geraken. Paul Kop, die zowel bestuurslid-penningmeester van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen), lector Talentmanagement aan de Hogeschool Leiden, als algemeen directeur van Lagerweij & Partners is, past dus helemaal in het gezochte profiel van bruggenbouwer.

Door het gekozen thema werd het een algemene uiteenzetting, doorspekt met enkele korte, pittige discussies: is het gras groener aan de andere kant of toch niet? Concreet lichte Kop de volgende twee thema’s toe:

  1. Wat zijn de ‘hot topics’ bij de Nederlandse psychologen? Zijn e-rekrutering, sociale media, leidinggeven, ‘return on investment' van opleidingen, psychosociale risico’s, talentmanagement,… ook bij hen ‘issues’? Welke profielen vind je terug binnen HR (psychologen,...)? Hoe wordt er omgegaan met deze thema’s en welke ‘evidence based’-toepassingen komen dan voor? En wat met permanente vorming?
  2. In Nederland is het sinds april 2014 mogelijk voor HR-professionals om een certificering te behalen via het traject van CHRP (Certified HR Professional). Vraag is waarom deze stap werd gezet en wat de meerwaarde ervan kan betekenen voor degenen die zich laten certificeren?

Zelfde trends, andere regelgeving

Paul Kop behandelde in zijn exposé zowat alle aspecten van de HR-wereld, met extra aandacht voor de nieuwe trends die hij opmerkte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Die trends waren vaak heel herkenbaar voor onze Belgische arbeidsmarkt, maar door een verschillende regelgeving in België en Nederland werden deze door de (Nederlandse) spreker en het (Vlaamse) publiek anders bekeken.

Zo was Kop een tegenstander van de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt met de komst van meer freelancers, een mening die enkele toehoorders duidelijk niet deelden. Al snel bleek een verschillende regelgeving de oorzaak van de uiteenlopende meningen: in Nederland draagt een freelancer niet bij aan de sociale zekerheid waardoor hij makkelijker onder de marktprijs kan duiken. In België worden freelancers dan weer net gestimuleerd als bron van mogelijke groei, in de hoop dat zij uiteindelijk zelf mensen gaan tewerkstellen.

Certificering nuttig bovenop diploma?

Ook na Kops pleidooi voor meer certificering van de HR-professionals, waren er enkele kritische stemmen te horen. Paul Kop kon als lid van het comité dat deze certificering begeleidt en het register voor A&O-psychologen in Nederland opvolgt, de toehoorders goed informeren over de bedoeling en mogelijke voordelen, maar daar was niet iedereen van overtuigd. Is een diploma immers al geen certificaat van vakbekwaamheid?

Kop verduidelijkte daarop dat het als extra bewijs kan gelden voor klanten: na uw studies blijf je je als professional ontwikkelen en opleidingen volgen. Er is echter wel nog heel wat werk aan de winkel: niet alle verenigingen zijn even streng, er is dus zeker blijvende kwaliteitscontrole nodig op de uitreiking van certificaten.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen