< Terug naar overzicht

HR heeft geen zeggenschap over herstructurering

Amper de helft van de HR-verantwoordelijken zegt betrokken te worden bij de beslissing over een herstructurering. De HR-afdeling wordt pas in tweede instantie betrokken, zo leert nieuw onderzoek. Twee derde van de organisaties kiest trouwens voor een externe expert.

Slechts de helft van de organisaties zegt de HR-afdeling te betrekken bij de beslissing over een herstructurering. Een kwart schakelt HR in als die beslissing al genomen is. Bovendien doet 15 procent helemaal geen beroep op HR of pas bij de eerste moeilijkheden met medewerkers.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx naar de (geplande) herstructureringen. Aan het onderzoek namen 176 HR-verantwoordelijken en bedrijfsleiders deel van bedrijven met meer dan vijftig werknemers. Daarvan behoorde 25 procent tot het kmo-segment (50 tot 99 werknemers), 59 procent tot het segment met 100 tot 999 werknemers en 16 procent tot het segment van de grote ondernemingen (meer dan 1000 werknemers).

Projectaanpak met veel communicatie


Cruciaal voor het welslagen van een herstructurering zijn goed projectmanagement en goede communicatie. Dat vindt meer dan de helft van de organisaties. De beste resultaten worden bereikt door een projectaanpak waarbij de experts op een geïntegreerde manier worden ingezet. Het belang van een goede projectleider mag dus niet onderschat worden.
Ook belangrijk voor het welslagen van een herstructurering zijn sterk leiderschap, voldoende tijd en mankracht en de continuïteit van bedrijfsvoering. Het belangrijkste HR-instrument daarbij is een goed intern communicatieplan, gevolgd door een correcte sociaaljuridische afhandeling.

Externe deskundigen


Twee derde van de organisaties doet een beroep op een externe expert, een consultant zeg maar. Die heeft in 29 procent van de gevallen een adviserende rol tijdens de beslissingsfase over de herstructurering.
In de uitvoeringsfase trekt 16 procent van de bedrijven experts aan voor sociaaljuridische kwesties, alsook voor het coachen en trainen van leidinggevenden op het vlak van verandermanagement.
Voor het opstellen van een communicatieplan en het uittekenen van de nieuwe organisatiestructuren worden veelal eigen mensen ingezet.
Bijna 85 procent van de bedrijven zegt tevreden tot zeer tevreden te zijn over het resultaat van de herstructurering, zelfs als ze iets minder tevreden zijn over het verloop ervan. Internationale organisaties zijn minder tevreden dan Belgische bedrijven.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen