< Terug naar overzicht

HR Heeft digitale koudwatervrees

De digitalisering van het personeelsbeleid in Belgische bedrijven is ondermaats. Alleen e-mail, intranet en verlofplanningen zijn beschikbaar voor meer dan de helft van de werknemers. Vooral rendabiliteit en onwennigheid verklaren de terughoudendheid van werkgevers om te investeren in digitalisering. Al beseffen ze wel dat nieuwe technologie belangrijk is om competitief en aantrekkelijk te blijven.

Dat blijkt uit een studie van HR-dienstenverlener SD Worx bij meer dan 2400 werknemers en 729 werkgevers. De personeelsafdelingen van Belgische bedrijven kampen met digitale koudwatervrees.

En dat terwijl medewerkers in hun privéleven steeds vaker de digitale realiteit omarmen. Thuis zijn werknemers goed geëquipeerd. Ze hebben diverse toestellen waarvan ze intensief gebruik maken voor e-mail (94 procent) of online-bankieren (84 procent). Ze shoppen vaker online (70 procent) dan de gemiddelde internetgebruiker (55 procent) en zijn redelijk actief op sociale media (61 procent).

Eenmaal op het werk, lijkt de digitale klok wel teruggedraaid. Dan heeft nog maar 78 procent van de werknemers e-mail ter beschikking. De helft (51 procent) kan zijn verlof nog wel digitaal plannen, maar zodra het over administratieve toepassingen gaat, zoals het indienen van onkostennota’s of het aanvragen van een opleiding, biedt nog maar 40 procent van de bedrijven digitale oplossingen aan.

Ook qua communicatie en kennisdeling blijft de digitalisering ondermaats: 31 procent van de werknemers kan gebruik maken van een kennisdelingsplatform, maar slechts 16 procent heeft de mogelijkheid om informatie uit te wisselen via een intern sociaal netwerk als Yammer, terwijl dat een efficiënter alternatief is voor oeverloos mailverkeer.

Toch verwacht een grote meerderheid van de werknemers dat zijn bedrijf inspanningen doet op het vlak van digitalisering. Zowat 60 procent van de werknemers wil graag e-toepassingen voor verlofplanning, evaluatie en een online-overzicht van zijn totale beloningspakket.

Niet minder dan 57 procent van de werknemers vraagt een digitale loonbrief, maar die is in 71 procent van de bedrijven niet beschikbaar.

Rendabiliteit en onwennigheid
De terughoudendheid van werkgevers tegenover digitalisering heeft verschillende oorzaken. Sommige bedrijfsleiders zijn bang dat hun investering in nieuwe digitale technologie niet zal renderen. Ook bleek een zekere terughoudendheid tegenover nieuwe, onbekende technologie te bestaan.

Ten slotte bleek de snel wijzigende en vaak te complexe regelgeving tot complexere interne bedrijfsprocessen te leiden.

Anderzijds beseffen werkgevers dat nieuwe technologie noodzakelijk is om competitief te blijven en voldoende jonge medewerkers aan te trekken. Ook beseffen werkgevers steeds vaker dat digitalisering van complexe en tijdrovende processen zoals het beheer van opleidingen, verlofplanning en evaluatieprocessen tot meer efficiëntie en een betere service aan medewerkers leiden.

Regionale verschillen
Het onderzoek bracht ook grote regionale verschillen aan het licht. Belangrijkste vaststelling is dat de digitalisering over de hele lijn het verst staat in Brussel. Dat heeft te maken met het overwicht aan dienstenbedrijven in het Hoofdstedelijk Gewest, waaronder ook vaak grote en internationale dienstenbedrijven.

Op 7 van de 22 domeinen wordt Vlaanderen echter door zowel Brussel als Wallonië gepasseerd. In Franstalig België zijn het gebruik van e-mail, intranet, interne sociale netwerken, sociale media, het downloaden van content, jobsites voor interne vacatures, elektronisch handtekenen van documenten, de elektronische loonbrief en elektronische deelname aan bijvoorbeeld tevredenheidsenquêtes opvallend sterker verspreid.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen