< Terug naar overzicht

HR heeft amper invloed op betrokkenheid

HR heeft bijzonder weinig invloed op de mate waarin medewerkers zich betrokken voelen bij hun werk. Directe collega's daarentegen hebben des te meer impact.

Directe collega’s leveren de grootste bijdrage aan de betrokkenheid van medewerkers, zij zorgen ervoor dat een medewerker zich betrokken voelt bij het werk. Leidinggevenden hebben daar een stuk minder invloed op, en HR al bijna helemaal niet. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van cloudleverancier Oracle naar werknemersbetrokkenheid. Hiervoor ondervroeg het bedrijf ruim 1500 medewerkers van grote Europese bedrijven.

Directe collega verantwoordelijk voor betrokkenheid

48 procent van de werknemers gelooft dat zijn directe collega’s er het meest voor zorgen dat hij zich betrokken voelt bij zijn werk. Slechts 20 procent wijst zijn directe leidinggevenden aan als belangrijkste factor. Opvallend is dat slechts 4 procent van de respondenten aangeeft dat de HR-afdeling de meest positieve invloed heeft op de betrokkenheid.

Andersom, als het om het negatief beïnvloeden van betrokkenheid gaat, zijn de werknemers van mening dat het senior management (16 procent) en directe leidinggevenden (14 procent) de grootste rol spelen. Betrokkenheid van medewerkers kan echter vergroot worden als de directie zich regelmatig laat zien en weet wat er speelt op de werkvloer, zo bleek uit eerder onderzoek van Effectory.

HR werkt te vaak achter de schermen

Deze resultaten zijn zeker een reden tot zorg voor HR-afdelingen, omdat ze aangeven dat HR in de ogen van werknemers amper een rol speelt in hun werkbetrokkenheid. En als dat het geval is, hoe kan HR dan ooit een positieve invloed hebben op de werksfeer en bedrijfscultuur? HR-teams moeten hun toegevoegde waarde voor het bedrijf bewijzen, op zo’n manier dan nog wel, dat het duidelijk is voor alle werknemers.

HR-professionals doen dan wel veel voor de medewerkers, maar ze doen dat vaak achter de schermen. Het kan in het belang zijn van de medewerkers, de organisatie en natuurlijk HR zelf, als zij zich beter positioneren binnen het bedrijf én misschien zelfs proberen om de helden van de organisatie te worden.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen