< Terug naar overzicht

HR-executives willen meer transparantie over lonen

Nu er steeds meer discussies plaatsvinden over de hoge salarissen van CEO’s, de minimumlonen en de groeiende inkomenskloof, wordt salaristransparantie een steeds hotter topic op de werkvloer. Het is nog niet wijdverspreid, maar toch wint het idee terrein om een open-boek-beleid te voeren over wie wat verdient. Een nieuw onderzoek stelt zelfs dat meer dan de helft van de HR-executives meer salaristransparantie wil.

In de studie, uitgevoerd door outplacementfirma Challenger, Gray & Christmas, zegt 55% dat bedrijven één of andere vorm van salaristransparantie moeten toepassen. 39% van de ondervraagden was tegen een open salarisbeleid. De studie werd uitgevoerd in het laatste kwart van 2014 bij ongeveer 100 HR-professionals uit verschillende regio’s, sectoren en bedrijfsgroottes.

Er lijken nochtans heel wat nadelen verbonden aan salaristransparantie. Zo kan zelfs een kleine discrepantie tussen het loon van collega’s voor spanningen en jaloezie zorgen. Nochtans zijn er heel wat redenen waarom twee mensen in dezelfde positie een verschillend loon krijgen. Zo kan de werknemer met het hogere loon over een unieke vaardigheid beschikken of kreeg deze gewoon een hoger loon om hem zo bij zijn vorige werkgever weg te lokken. Het kan ook zijn dat deze persoon simpelweg beter kan onderhandelen.

Maar zelfs als bedrijven een reden geven waarom sommigen een hoger loon krijgen, neemt dit niet altijd de onvrede weg. Dat kan resulteren in een lager moreel op de afdeling en een dalende productiviteit.

Salarisbereik delen

Bepaalde bedrijven hebben een oplossing gevonden om die mogelijke conflicten te voorkomen. Ze delen niet de salarissen van elk personeelslid mee, maar geven informatie over het bereik van de lonen op elke functie, samen met tips wat de werkgevers kunnen doen om hoger te eindigen op die salarisschaal.

In de studie van Challenger stelde 42% van de HR-executives dat ze voorstander zijn van dergelijk beleid dat salarisinformatie deelt over het loonbereik van elke functie. 13% wou echter nog meer openheid en was voorstander van het bekendmaken van alle individuele lonen. Zij geloven immers dat alleen volledige openheid de werkgevers zal dwingen om echt na te denken over de lonen en dat er zo eventueel bepaalde ongelijkheden weggewerkt zullen worden.

Bedrijfscultuur is bepalend 

De beslissing om te kiezen voor een beleid van loontransparantie, alsook het succes van zo’n beleid, hangt volledig af van de bedrijfscultuur. Challenger benadrukt dan ook dat organisaties duidelijk en eerlijk de cultuur die ze hebben, moeten bestuderen.

Als uw bedrijf een lange geschiedenis heeft van wantrouwen en vijandigheid, dan gaat salaristransparantie dat niet oplossen. Integendeel, het zal de sfeer alleen maar slechter maken. Maar als u werkt in een omgeving waar samenwerken centraal staat, met geëngageerde werknemers en een bottom-up managementstijl, dan hoort loontransparantie wel thuis in uw organisatie.

Aangezien meer dan de helft van de ondervraagde HR-executives voorstander was van salaristransparantie, wint het idee duidelijk aan populariteit. Meer en meer bedrijven zullen de komende vijf jaar dan ook gaan experimenteren met meer openheid.

Bron: SHRM (shrm.org)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen