< Terug naar overzicht

HR-director populairste rol voor topvrouwen

Wereldwijd worden in 2014 een kwart van de topfuncties bekleed door vrouwen. De rol van HR-director is daarbij de populairste, de rol van chief information officer (CIO) de minst populaire.

Dat blijkt uit het rapport ‘Women in Business’ van accountants- en adviesbureau Grant Thorton. Het onderzoek is gebaseerd op de input van ruim 6700 (senior) managers, werkzaam bij mid-market bedrijven in 45 landen.

De analyse laat zien dat HR-director de meest gebruikelijke rol is voor topvrouwen. Een kwart van de P&O-leidinggevenden is inmiddels van het vrouwelijke geslacht.

Op de tweede plaats komt de rol van CFO, met 23% van die rollen ingevuld door vrouwen. Het aandeel van vrouwen die een bedrijf leiden als CEO of managing director steeg van 5% in 2012 naar 10% anno 2014.

De onderzoekers keken ook naar de vertegenwoordiging van topvrouwen per branche. Hieruit blijkt dat organisaties met een sterke link naar de publieke sector de meeste vrouwen in leidinggevende rollen laten zien. Meer dan de helft van de ‘education & social services'-organisaties (51%) heeft vrouwen binnen het senior management, terwijl de zorgsector (29%) ook ver boven het gemiddelde uitsteekt.

Bedrijven in service-segmenten als hospitality (37%), financiële diensten (29%) en professionele diensten (27%) hebben ook een relatief hoger aandeel van vrouwen in senior rollen. Vrouwen zijn slechter vertegenwoordigd in de primaire bedrijfssectoren als mijnbouw (12%), landbouw en energie (beide 16%).

Toch blijkt uit het onderzoek dat de wereldwijde doorstroom van vrouwen naar topposities de voorbije jaren is gestagneerd.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen