< Terug naar overzicht

HR-dienstenmarkt profiteert van economische relance (maar opleidingen onder druk)

Met een lichte economische groei in het eerste kwartaal (+0,2 procent) zette de Belgische economie de gezapige groeitrend van de vorige kwartalen voort. Reeds twee jaar schommelt de bbp-groei tussen de 1,3 procent en de 1,5 procent op jaarbasis. Dat vertaalt zich in een groei van de HR-diensten, al is die niet algemeen.

In tegenstelling tot de vorige kwartalen, hadden de investeringen en bestedingen van de overheid nu wel een positieve invloed op de economische groei. Ook de bedrijven deden hun duit in het zakje met een toename van de toegevoegde waarde in alle bedrijfstakken en extra investeringen. De particuliere consumptie groeide ook, maar de bijdrage tot de economische groei was matiger dan de kwartalen voordien.

Op de arbeidsmarkt zet de daling van de werkloosheidscijfers zich voort (-5,3 procent), een rechtstreeks effect van de aantrekkende werkgelegenheid (+1,0 procent). Ook de tijdelijke werkloosheid bleef dalen. Een stabiliserend ondernemingsvertrouwen in het tweede kwartaal doet vermoeden dat de werkgelegenheid het komende kwartaal verder kan aantrekken.

Ook meer tijdelijke plaatsingen

De toename van de werkgelegenheid, die zich vooral doorzet in de marktgebonden sectoren, laat zich nu al enkele kwartalen voelen in een toename van de wervings- en selectieopdrachten. In de eerste drie maanden van dit jaar was dat niet anders (zelfs +10,0 procent). Ook de stijgende vraag naar uitzendkrachten zette zich verder, zij het op een minder krachtige manier dan tijdens de vorige kwartalen (+6,8 procent). De reeds sterke groeicijfers van vorig jaar zijn hier uiteraard niet vreemd aan.

De plaatsing van projectprofessionals toont een minder evenwichtig groeibeeld. Terwijl de vraag naar interim-managers nog steeds floreert (+11,3 procent), flirt de projectsourcingactiviteit al enkele kwartalen met een nulgroei. Tijdens het eerste kwartaal ging de activiteit er zelfs op achteruit (-3,3 procent).

De private dienstenchequebedrijven zagen hun activiteit andermaal licht stijgen (+2,4 procent), en dit in de drie gewesten. Het lijkt erop dat de regionalisering, ondanks aanzienlijke operationele uitdagingen en risico’s, behoorlijk is verteerd.

Twee sectoren die het in het eerste kwartaal minder goed deden, waren ‘Outplacement’ (-34,6 procent) en ‘Learning’ (-6,1 procent). Wat outplacement betreft, is dat logisch, gezien het eerste kwartaal van 2015 sterk vertekend was door het groot aantal Ford-Genk-begeleidingen. Wel bemoedigend is de groei van het aantal individuele outplacementbegeleidingen in de algemene regeling. Wat de learningactiviteiten betreft, zorgen vooral nieuwe opleidingsvormen en verkorte modules voor een druk op de prijzen, met een omzetdaling tot gevolg.

Bron: Federgon (federgon.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen