< Terug naar overzicht

HR blijft geloven in pseudowetenschappen

Met loopbaancheques, betaald door de Vlaamse Overheid, kan je terecht bij een bedrijf dat via 'schedelleer' werknemers heroriënteert naar een nieuwe job. Of hoe sommige HR-afdelingen blijven geloven in eeuwenoude pseudowetenschappen...

Een HR-dienstenbedrijf uit Deurne begeleidt personen in de zoektocht naar een nieuwe job op basis van een wel heel gecontesteerde methodiek in het beschrijven van iemands karakter: een combinatie van 'schedelleer', 'gelaatkunde' en 'kiembladenleer'.

Vooral de verhoudingen in het gelaat leveren zogezegd heel wat persoonlijke informatie op. Zo staat een groot voorhoofd voor een brede algemene interesse. De neus verzinnebeeldt wilskracht, of het gebrek eraan. De vorm van de mond verraadt het temperament.

“De schedelleer slaat nergens op”, reageert professor Nele De Cuyper, arbeidspsychologe aan de KU Leuven. “Het past in het rijtje van horoscopen en waarzeggerij. Maar voor velen blijft het aantrekkelijk.”

Nog verrassender dan de methodiek is dat werknemers die bij het bedrijf langsgaan voor advies, kunnen betalen met loopbaancheques. Die kosten 550 euro per stuk, goed voor vier uur loopbaanbegeleiding, waarvan de Vlaamse Overheid 510 euro voor haar rekening neemt. De methode wordt dus blijkbaar gesteund door de overheid, schrijft het wetenschapsblad Eos, dat het nieuws uitbracht.

Nood aan controle

De VDAB is op de hoogte van welke technieken het bedrijf gebruikt, maar keurt die voorlopig niet expliciet af. “Net door de diversiteit aan methodologieën bereiken de loopbaancentra een diversiteit aan cliënten”, zegt woordvoerder Shaireen Aftab. “Het resultaat telt voor ons, minder de weg ernaartoe.”

Toch bestaat de kans dat het gecontesteerde bedrijf zijn erkenning kwijtspeelt, als bij de besprekingen in juni blijkt dat de visie van het bedrijf niet overeenkomt met de nieuwe, strengere beleidsdoelstellingen van de VDAB, die inzetten op deskundigheid, ervaring en expertise.

Arbeidspsychologe Nele De Cuyper roept sowieso op tot meer controle: “Zelfs binnen een wetenschappelijk verantwoorde context bestaat een grote hoeveelheid aan bruikbare methodieken. Maar de laatste jaren ontstond een wildgroei aan alternatieve theorieën.”

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen