< Terug naar overzicht

HR-beleid nog onvoldoende strategisch

Hoewel beleidsmakers en HR-professionals de mond vol hebben over de ‘oorlog om talent’, blijkt dat 45 procent van de bedrijven zich nog geen zorgen maakt over de invulling van vacatures in de nabije toekomst.

Dat is één van de belangrijkste conclusies uit een recent onderzoek van Federgon, de federatie van de HR-dienstverleners. Samen met andere sectorfederaties polste Federgon bij 1000 Belgische bedrijven naar hun instroom- en retentiebeleid. Slechts een kleine meerderheid van de Belgische bedrijven is zich bewust van de uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Vaak is het gevoerde HR-beleid nog onvoldoende strategisch. 54 procent van de bevraagde bedrijven heeft geen HR-functie en in 35 procent van de bedrijven is het HR-beleid nog eerder operationeel. Tevens worden in de meeste bedrijven een aantal cruciale indicatoren (zoals leeftijdsopbouw van het personeelsbestand) te weinig opgevolgd.

“Verder komen we tot de vaststelling dat het HR-beleid in de meeste bedrijven weinig innovatief is en dat het vooral de bedrijven zijn die hun HR-beleid reeds sterk hebben aangepast die ook van plan zijn om dit de volgende jaren te blijven doen”, legt Paul Verschueren, directeur Research & Economic Affairs bij Federgon, uit.

Toch zijn er een aantal positieve evoluties wat het HR-beleid van bedrijven betreft. Zo denken bedrijven steeds meer in termen van competenties en is in een aantal bedrijven het HR-beleid in volle ontwikkeling. Toch blijft het HR-beleid van een groot deel van de bedrijven eerder traditioneel.

“Ondanks het feit dat bedrijven moeilijkheden hebben om competente kandidaten aan te werven, blijven ze wachten tot de witte raaf aan de deur komt kloppen”, besluit Paul Verschueren.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen