< Terug naar overzicht

Horeca kampt met schrijnend tekort aan personeel

De horeca kampt met een schrijnend personeelstekort. Een derde van de horeca-uitbaters zoekt al meer dan zes maanden om vacatures in te vullen.

Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door Unizo en Ho.Re.Ca.-Vlaanderen bij 306 horeca-uitbaters. 59,2 procent van de ondervraagden heeft momenteel een openstaande vacature. Vooral kelners en keukenpersoneel zijn veel gevraagd, maar moeilijk te vinden.

De gemiddelde invultijd van een VDAB-vacature bedraagt 40 à 41 dagen, maar 30 procent van de horeca-uitbaters wacht al meer dan zes maanden op een invulling van hun vacature.

Van de horeca-uitbaters in de enquête geeft 90,6 procent aan al stappen te hebben ondernomen om tot bijkomende aanwerving over te gaan. Toch gaat die zoektocht moeilijk. Vooral het gebrek aan kandidaten en aan enthousiasme bij de kandidaten zijn obstakels. De onregelmatige uren en dagen en de te hoge loonlasten vormen andere belangrijke knelpunten.

Als er geen bijkomende maatregelen komen, zien de uitbaters de toekomst ook somber in. 66,9 procent verwacht een personeelstekort binnen de 2 jaar, 46,1 procent stelt zelfs dat een tekort aan personeel tot een definitieve sluiting van de zaak kan leiden binnen de 2 jaar.

Naast het structureel tekort, is ook gelegenheidspersoneel moeilijk te vinden; 72,9 procent van de bevraagden geeft aan dat ze het moeilijk heeft om extra krachten te vinden om de piekmomenten op te vangen.

De sector heeft, volgens Unizo en Ho.Re.Ca.-Vlaanderen dringend meer zuurstof nodig. Maatregelen die, volgens de ondernemersorganisaties, absoluut noodzakelijk zijn: verlaging van de loonlasten, verdere verlaging van de btw, meer flexibele arbeidsregeling en specifieke loonlastverlaging voor gelegenheidsarbeid.

Bron: Unizo

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen