< Terug naar overzicht

Hoogste pensioenen krijgen volgend jaar opslag

Minister van pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) gaat de solidariteitsbijdragen op de hoogste pensioenen geleidelijk afschaffen. Dat werd beslist bij de begrotingsonderhandelingen. Volgend jaar gaan die bijdragen al met een kwart omlaag.

Volgens berekeningen van oppositiepartij sp.a zouden daardoor zo'n 10.000 gepensioneerde ambtenaren met een bruto pensioen van meer dan 5000 euro gemiddeld 30 euro per maand extra krijgen. Om hoeveel werknemers en zelfstandigen het gaat, is niet bekend.

“De mensen met het hoogste pensioen hebben tijdens hun loopbaan al veel bijgedragen, het is oneerlijk dat zij nu opnieuw moeten bijdragen”, pareert Bacquelaine de roep om meer fiscale rechtvaardigheid.

“Anderen hebben hun korting al gehad” 

We keren even terug naar 1994. Omdat de overheidsschuld toen torenhoog was, en er dringend bezuinigd moest worden, voerde de regering onder leiding van toenmalig premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) de solidariteitsbijdrage in op de middelste en hoogste pensioenen. Het ging om een progressieve taks, die opliep tot 2 procent van het bruto pensioen in de hoogste schaal. Op die manier kon de enorme overheidsschuld afgebouwd worden.

“Er wordt al heel lang geijverd om die solidariteitsbijdragen af te schaffen”, legt professor Stevens (KU Leuven) uit. “Er kwam immers heel wat kritiek op het gegeven dat de overheid aan de pensioenen raakte om de eigen schulden af te betalen. Om die reden werd de solidariteitsbijdrage sinds 2008 al stelselmatig afgeschaft, te beginnen met de middelste pensioenen. De hoogste pensioenen krijgen nu korting, maar de anderen hebben hun korting al gehad.” 

Uitschieters 

In de meeste gevallen krijgen de hoogste pensioenen er slechts een klein bedrag bij. Maar bij zo'n 5000 mensen met minstens 100.000 euro aanvullend pensioen gaat het om minstens 500 euro. Een enkele uitschieter, met een pensioenkapitaal van meer dan 3,5 miljoen euro, zou zelfs tot 17.500 euro extra op zijn rekening zien verschijnen.

Bacquelaine benadrukt dat de regering ook acties onderneemt voor de laagste pensioenen: “De pensioenen van de werknemers zijn er de voorbije twee jaar op vooruitgegaan. Daarnaast hebben we het minimumpensioen voor zelfstandigen gelijkgeschakeld met dat van de werknemers, waardoor ook zij extra krijgen.” 

Bron: De Morgen (demorgen.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen