< Terug naar overzicht

Hoogste aantal starters in 10 jaar

Belgen zijn opnieuw ondernemingsgezind, dat valt af te leiden uit de cijfers van het handelsinformatiebureau Roularta Business Information over het aantal ondernemingen dat vorig jaar werd gestart en stopgezet. De zelfstandigenorganisatie NSZ vroeg de cijfers op.

Vorig jaar begonnen 89.963 Belgen met een eigen zaak. Dat cijfer lag de jongste tien jaar nooit hoger. Ter vergelijking: in 2005 waren het er, ondanks een periode van hoogconjunctuur, 20.817 minder dan nu. Het aantal starters schommelt van jaar tot jaar, maar vertoont grosso modo wel een opgaande lijn. In vergelijking met 2014 ging het aantal starters in 2015 met 1,5 procent omhoog.

Grotere overlevingskans

Maar dat is niet het hele verhaal. Het aantal starters is op zich niet zo relevant, het gaat ook om de kwaliteit van de nieuwe ondernemingen en hun overlevingskans. Ook wat dat betreft, is er een positieve trend, want er werden vorig jaar aanmerkelijk minder ondernemingen stopgezet. Het saldo – het verschil tussen het aantal oprichtingen en stopzettingen – bedroeg 19.941. Dat is het hoogste aantal sinds 2011 en bijna dubbel zoveel als in 2013.

Vergeleken met 2014 zakt het aantal stopzettingen spectaculair: met 12,5 procent. Maar dat cijfer moet voorzichtig worden geïnterpreteerd: in 2014 werden extra veel bedrijven stopgezet om te ontsnappen aan de hogere belasting op de liquidatiebonus.

Exacte cijfers?

Roularta Business Information heeft de cijfers over starters en stopzettingen eerder vrijgegeven dan concurrent Graydon, die op 25 april met cijfers komt, in samenwerking met zelfstandigenorganisatie Unizo.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen