< Terug naar overzicht

Hoogopgeleide vrouw verdient jaarlijks 1866 euro minder

Vrouwen met een masterdiploma verdienen per maand gemiddeld 155,50 euro minder dan een man met dezelfde job. Ook als alle mogelijke verschillen zijn gefilterd.

Dat blijkt uit een nog te verschijnen studie van arbeidspsycholoog Frederik Anseel (UGent). Samen met Gentse en Leuvense sociologen berekende hij de loonkloof onder hoogopgeleiden voor het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring. Ze baseerden zich op de 'Enquête naar de Arbeidskrachten', waaruit ze de gegevens van 8924 hoogopgeleide Belgen hebben gefilterd. Zo hielden ze onder meer rekening met de anciënniteit, de sector, de grootte van de onderneming, de werkuren, de regio en het contracttype.

Vrouwen met een masterdiploma verdienen per maand gemiddeld 155,50 euro minder dan een man met dezelfde job. Op jaarbasis betekent dit een verschil van 1866 euro. Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen sneller akkoord gaan met een lager loon en minder vaak om opslag vragen.

Anseel denkt dat deze loonkloof niet vanzelf zal verdwijnen, omdat bedrijfsleiders vaak onbewust vrouwen benadelen. “De vooroordelen zijn vandaag zo sterk, dat zelfs vrouwelijke bazen minder loon geven aan vrouwen.”

Luc Sels, decaan Economie aan de KU Leuven, sluit zich deels aan bij Anseel: “De loonkloof is inherent aan jobs voor hoger opgeleiden, omdat daar vaak individueel wordt onderhandeld over het loon. In dat licht kan ik me perfect voorstellen dat mannen het gaspedaal harder induwen dan vrouwen.”

Maar niet elk verschil tussen werknemers kan in cijfers worden gevat. “Zo maken vrouwen vaker gebruik van loopbaanonderbreking of tijdskrediet en krijgen zij minder snel promotie. De loonkloof is wat mij betreft dan ook een rechtstreeks gevolg van de andere loopbanen van mannen en vrouwen. En dat moet worden aangepakt”, zegt Sels.

Bron: De Morgen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen