< Terug naar overzicht

Holebi-fobie op werkplek te weinig serieus genomen

Unia opende vorig jaar een recordaantal dossiers over discriminatie van holebi’s. Voor het eerst gaan de meeste dossiers over incidenten op het werk, gevolgd door haatboodschappen in de media en agressie op straat. Ook op dit vlak doet corona geen deugd.

In 2019 opende het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia 133 dossiers over discriminatie van holebi's. Daarvan hadden 35 gevallen betrekking op holebi’s die werden gediscrimineerd of geïntimideerd op de werkplek. Het ging daarbij over conflicten met collega's of met een leidinggevende, of over de organisatie en werkomstandigheden. De meldingen hadden betrekking op alle domeinen: onderwijs, ziekenhuizen, politiediensten... De realiteit is nog zorgwekkender want lang niet alle gevallen worden aan Unia gemeld. Het Europees Bureau voor de Grondrechten FRA onthulde dat één op vijf LGBTI+'s zich het afgelopen jaar gediscrimineerd voelde op de werkplek.
In 2019 stapte Unia drie keer naar de rechtbank in een zaak van holebi-fobie.

“Holebi-fobie op de werkplek wordt niet serieus genoeg genomen. Sommige werkgevers beseffen de impact niet van discriminerend gedrag, terugkerende grappen, pesterijen... LGBTI+'s hebben hier last van en wenden zich steeds vaker tot Unia”, legt directeur Els Keytsman uit.

Ondanks de vooruitgang die is geboekt op het gebied van effectieve wettelijke gelijkheid, moet België nog veel inspanningen leveren om het publiek te sensibiliseren. De coronacrisis is daar een trieste herinnering aan. “Sinds het begin van de quarantainemaatregelen heeft Unia signalen ontvangen van een opleving van intra-familiaal geweld tegen jonge holebi’s. Zij zitten gevangen in een onveilige omgeving, nog vergroot door de druk van de quarantainemaatregelen. Dit kan leiden tot zelfmoordpogingen, zelfverminking, zelfmedicatie en alcoholverslaving”, betreurt Keytsman.

Bron: Unia

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen