< Terug naar overzicht

Hogere studies, dubbel zo hoog loon

Wie een hoger diploma behaalt, verdient op termijn het dubbele van iemand die alleen het secundair onderwijs doorliep. En de overheid verdient de studiekosten makkelijk terug.

Een en ander komt naar voren in ‘Education at a Glance’, de jaarlijkse studie van de OESO. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling becijferde dat een afgestudeerde mannelijke student in een OESO-land de overheid gemakkelijk het dubbele opbrengt van de publieke kosten van zijn studies. Hogere studies zijn dus zowel voor het individu als voor de overheid een rendabele investering.

Overheid wint


Opvallend is dat in België een student bijzonder weinig betaalt voor zijn studies aan een universiteit of hogeschool. Eenmaal hij het diploma op zak heeft, verdient hij zelfs een pak meer. Maar via de progressieve belastingen en de bijdragen aan de sociale zekerheid haalt de overheid die studiesubsidie meer dan op. In Canada, Duitsland, Frankrijk en Italië investeert een individu ruim 33.500 euro om een hoger diploma te kunnen halen. In de VS klimt deze individuele investering op tot 60.000 euro.

Actuele waarde


Volgens de OESO komt de actuele waarde van de inkomsten uit een hoger diploma voor een Belg op 140.000 euro bruto. Dat is aan de hoge kant in vergelijking met onze buurlanden. Maar de belastingen schrapen veel van dat voordeel weg. Met als gevolg dat het persoonlijk gewin van een hoger diploma in ons land niet zo hoog ligt: de netto actuele waarde van ons hoger diploma bedraagt niet meer dan 40.000 euro netto.
Een mannelijke student in Portugal, Italië of de VS die investeert in een hogere studie, zal daar gedurende zijn carrière ruim 100.000 euro uit halen. Omgekeerd, ligt de meerwaarde van een hoger diploma niet boven 25.000 euro in landen als Frankrijk, Zweden en Denemarken. Volgens de OESO halen Scandinaviërs met enkel een middelbaar diploma een hoger rendement uit hun studies dan landgenoten met een universitair diploma.
Opmerkelijk: slechts in enkele landen halen vrouwen een hoger rendement uit hogere studies dan mannen. Dat is het geval in Denemarken, Noorwegen, Spanje, Korea en Turkije.

Bron: Vacature

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen