< Terug naar overzicht

Hogere starterslonen: gevaar!

Starterslonen pieken. Dat is leuk voor de betrokkenen, maar bedreigt op middellange termijn de gezondheid van bedrijven en economie. Hoezo?

Sinds 24 jaar vissen de Britse Recruitment and Employment Confederation (REC, vergelijk het wat met Federgon) en KPMG uit hoe het zit met de startlonen. Die stijgen tegen een recordtempo, al drie maand op een rij. Uit een enquête blijkt dat 57 procent van de 400 deelnemende rekruteerders en consultancies hogere lonen voor nieuwe vaste contracten rapporteren, terwijl slechts 1 procent melding maakte van lagere startlonen. Maar ook voor tijdelijke aanwervingen verhoogde het startersloon stevig. Voor de vaste contracten steeg het startersloon bij driekwart van de respondenten, voor de tijdelijke tot zeven op tien.

Onderhandelen de nieuwe kandidaten sterker? Sommigen wel, maar zij vormen lang geen meerderheid. De stijging van het startersalaris is vooral te zoeken bij de bedrijven die op de krappe arbeidsmarkt met geld zwaaien om mensen te overtuigen.

Die praktijk leidt tot een probleem voor de bedrijven zelf en voor de economie. Hogere instaplonen, gecombineerd met ongetwijfeld hogere belastingen, betekenen hogere prijzen en minder investeringen op middellange termijn. Ai!

Dan hebben we het nog niet gehad over de gefrustreerde trouwe medewerkers die hun loon niet noemenswaardig zien verhogen.

De onderzoekers suggereren niet op hogere startlonen te mikken, maar wel op geschikte opleiding van interne en nieuwe medewerkers om het rekruteringsprobleem op te lossen.

Bron: KPMG/REC

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen