< Terug naar overzicht

Hoge werkloosheid één van de grootste wereldrisico’s

Het Wereld Economisch Forum (WEF) bestempelt de groeiende inkomenskloof tussen arm en rijk en de hoge werkloosheid als grootste risico’s de komende tien maanden.

Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘Global Risk Report’ van het Wereld Economisch Forum (WEF). Vooral economie en milieu zijn de grootste hoofdbrekens. De experts evalueren de risico's op twee manieren. Ze schatten eerst de kans in dat een bepaalde calamiteit zich voordoet. Dan bekijken ze de schade die in dat geval zou worden aangericht.

De gevaarlijkste categorie zijn de risico's die het meest reëel zijn en veel impact hebben. In die categorie vinden we de hoge werkloosheid, de groeiende inkomenskloof tussen arm en rijk, de schuldenproblemen van staten, de klimaatverandering en extreme weersveranderingen. Sinds 2011 gaat de aandacht vooral naar het klimaat, de te hoge overheidsschulden en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Volgens het rapport kijkt de generatie die in dit decennium de arbeidsmarkt betreedt, aan tegen een hoge werkloosheid en onzekere werkomstandigheden. Dat maakt het moeilijker om een toekomst op te bouwen en verhoogt het risico op sociale onrust. In de ontwikkelde landen studeren veel jongeren af met hoge studieschulden en competenties die niet zijn afgestemd op de arbeidsmarkt. Ten slotte voelt de generatie van de ‘digital natives’ zich niet verbonden met het traditionele politieke systeem.

Volgens de Wereldbank heeft ongeveer een kwart van de jongeren in de wereld geen productieve baan. Het gaat om zowat 300 miljoen mensen. Daarnaast zijn nog eens 300 miljoen jongeren actief in laagbetaalde baantjes. Elk jaar betreden 120 miljoen jongeren voor het eerst de arbeidsmarkt, de meesten in de ontwikkelingslanden.

Het is voor het eerst dat twee sociale risico's (ongelijkheid en werkloosheid) in de top 5 van de meest waarschijnlijke risico's staan. Ongelijkheid staat al voor het derde achtereenvolgende jaar bovenaan, maar werkloosheid nestelt zich voor het eerst in de top 5. Dat risico wordt bovendien ook qua impact als erg belangrijk ingeschat.

De jaarlijkse bijeenkomst van het WEF start woensdag in Davos.

Bron: WEF/De Standaard/De Tijd

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen