< Terug naar overzicht

Hoge arbeidskosten remmen aantrekkelijkheid Belgische arbeidsmarkt

De Belgische arbeidswetgeving biedt ondernemingen heel wat flexibiliteit en ook qua arbeidsproductiviteit scoort Belgiƫ goed. De hoge arbeidskosten en de groeiende mismatch tussen vraag en aanbod onder druk van de vergrijzing maken de Belgische arbeidsmarkt dan weer onaantrekkelijk voor flexibele arbeid.

Dat blijkt uit de tweede editie van de Index Flexibele Arbeid (CWI - Contingent Workforce Index) van ManpowerGroup. De index vergelijkt het klimaat om flexibele medewerkers aan te werven in 75 arbeidsmarkten wereldwijd aan de hand van de volgende criteria: de beschikbaarheid van arbeid, de kosten van flexarbeid, het wettelijk kader en de productiviteit.

België staat op plaats 57 op de wereldranglijst, dat zijn er vier lager dan in 2013. Europees staat België op plaats 21 of vier plaatsen hoger dan vorig jaar.

Ons land scoort goed op het vlak van wettelijk kader (12de) en de arbeidsproductiviteit (25ste). Wat niet kan worden gezegd van de arbeidskosten, waarmee ons land aan de staart bengelt van de ranking (73ste op 75). Bovendien zijn we ook een stuk minder aantrekkelijk als het op de beschikbaarheid van flexmedewerkers aankomt (50ste), een gevolg van de toenemende vergrijzing.

Net als vorig jaar, voert Hongkong opnieuw de ranking aan, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten, China en Nieuw-Zeeland. In de top tien staan vervolgens Singapore, India, Canada, de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië en het Verenigd Koninkrijk.

Venezuela, Bolivië, het Groothertogdom Luxemburg, Frankrijk en Honduras zijn de minst aantrekkelijke landen.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen