< Terug naar overzicht

Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit binnen 10 jaar?

Wie de masterclass van de Amerikaans-Belgische professor Lisbeth Claus meemaakte in Brussel, weet reeds dat er heel wat veranderingen op til zijn op de werkvloer. Flexibiliteit zal nog meer centraal komen te staan en tegen 2025 zal nog slechts 10% van de werknemers een vaste job hebben zoals we die nu kennen.

De toekomstige werknemer is een gespecialiseerde zelfstandige professional met meerdere jobs bij verschillende werkgevers. Gestandaardiseerde arbeid zal immers door robots worden overgenomen en nine-to-fivejobs zullen gewoonweg niet meer bestaan. Klassieke hiërarchische managementstructuren zullen verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe samenwerkingsverbanden. Dat voorspelt ook Wim de Ridder, hoogleraar Toekomstverkenning en Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente.

Weg met de bedrijfsgebouwen

Vaste werktijden zullen binnenkort definitief tot het verleden behoren waardoor de bedrijfsgebouwen zullen verdwijnen. We gaan met zijn allen ultraflexibel werken op verschillende locaties, locaties die 24/7 beschikbaar zijn.

“Hoewel het koffiedik kijken is hoe de kantooromgeving exact zal evolueren, zien we vandaag al nieuwe initiatieven opduiken die in die richting gaan”, vertelt Tim Christiaens, oprichter van Time Management Company en expert in productiviteit. “Coworking, een samenwerkingsvorm waarbij verschillende bedrijven flexibele werkplekken kunnen huren, is daar een voorbeeld van. Doordachte flexibiliteit en het vertrouwen in medewerkers zullen in ieder geval cruciaal zijn.”

Het aantal vaste kantoren zal in de toekomst dus verder afnemen, iets wat door de steeds vernieuwende technologieën amper moeilijkheden met zich zal meebrengen. Dankzij de komst van de cloud zijn alle documenten en software immers centraal beschikbaar. Pc's zullen dan weer worden vervangen door mobiele laptops en videoconferenties zullen wellicht de norm worden om met elkaar te vergaderen.

Mentaliteitsverandering

Een kijk op de toekomst krijgen we bij het Franse technologiebedrijf Capgemini, actief in consulting, informatisering en outsourcing. De Belgische afdeling van dat bedrijf geeft zijn 720 Belgische medewerkers de kans om het anders aan te pakken. Het bedrijf was de tijdrovende files en het ontoereikende openbaar vervoer zo beu dat het roer stevig werd omgegooid. Daarom laat het bedrijf de medewerkers twee dagen per week toe om thuis te werken en dat geldt bovendien ook voor de consultants die bij de klant te werk gesteld zijn. 

Het hoofdkantoor in Diegem werd door deze maatregel met 35% verkleind en er werden flexplekken ingevoerd. Een stap in de richting van ‘officeless companies’: geen kantoren meer, maar wel werkplekken en kantoorruimtes die we alleen maar huren wanneer dit nodig is.

De grootste uitdaging bij veranderingen is steeds om de mensen mee te krijgen in het verhaal. Er is een mentaliteitsverandering nodig en dat kost uiteraard tijd. Voorlopig is het nog even wachten op het eerste traditioneel bedrijf dat deze stap zet, maar heel wat kleinere bedrijven die de stap reeds gezet hebben, denken er niet meer aan om hun kantoorloos bestaan op te geven.

Resultaatgericht werken

De Belgische bedrijven kunnen dus nog niet de meest vooruitstrevende organisaties genoemd worden in dit verhaal. Heel wat leidinggevenden hebben het immers moeilijk met het aspect ‘vertrouwen’. Zo hebben ze er vaak geen idee van hoe de medewerkers tot resultaten komen, om hoe laat zij opstaan en of dat er al dan niet kinderen in huis rondlopen. De vraag is natuurlijk of dit wel relevant is.

Het is vanzelfsprekend dat bepaalde profielen meer geschikt zijn dan andere om vanop afstand te worden uitgevoerd. Uiteindelijk draait het allemaal om het geven van verantwoordelijkheid aan medewerkers die autonoom kunnen functioneren. Velen brengen hun taken wellicht tot een goed einde zonder overbodige controle. Anderen hebben dan weer waarschijnlijk iets meer begeleiding nodig en profiteurs zullen nu eenmaal altijd blijven bestaan. Het is echter naïef te denken dat mensen die van negen tot vijf aan hun bureau zitten ook effectief 8 uur aan het werk zijn.

Afscheid van de vaste job

En niet enkel de bedrijfsgebouwen zullen deze veranderingen op de arbeidsmarkt niet overleven, ook de vaste job. De Nederlandse HR-specialist Remco Mostertman voorspelt in zijn boek ‘Organiseren en HR in 2025’ zelfs dat binnen tien jaar 90% van de werknemers als freelancer van project naar project zal hoppen. Hij moedigt jongeren dan ook aan zich voor te bereiden op een totaal andere arbeidsmarkt waarin HR vooral een brugfunctie zal hebben en voornamelijk zal focussen op talentontwikkeling.

Bron: Jobat (jobat.be)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen