< Terug naar overzicht

‘Hoe ouder de manager, hoe beter?’: de reacties

Op de stelling ‘Hoe ouder de manager, hoe beter?’ kwam heel wat respons. Een volledig overzicht van de reacties kunt u lezen in HR Square nr. 44 van april. Hier krijgt u een voorsmaakje.

- Wim Rombout, zaakvoerder van Still Movin, is het volledig eens met de stelling: “Wie vroeg gepassioneerd is voor kennis, politiek of wat dan ook, heeft op latere leeftijd een breder inzicht, een beter fundament en meer aanknopingspunten. Traagheid op latere leeftijd is geen nadeel, nieuwe zaken opnemen is dan minder noodzakelijk. De verdienste van oudere managers is dat ze de opgedane kennis en ervaring bruikbaar en implementeerbaar kunnen maken voor anderen. Wat ze met de moderne technieken niet meer gedaan krijgen, kunnen ze door anderen laten uitvoeren. Ik ken heel wat oudere en heel verdienstelijke managers, anders zouden ze ook niet meer op post zijn. Zij die zich fysiek en mentaal verzorgen met voldoende rust, ontspanning en beweging, kunnen bovendien nog heel wat uren per week stevig presteren.”


- Een voormalig HR-manager treed de stelling bij met de opinie ‘Oud is niet out’: “Oudere managers zijn dikwijls zeer goede coaches en betere adviseurs dan buitenstaanders. Ze kunnen beter luisteren en gaan niet over één nacht ijs bij het nemen van cruciale beslissingen. Ieder bedrijf zou zich moeten realiseren dat met het verlaten van het bedrijf de oudere medewerker een schat aan kennis en ervaring meeneemt die onbetaalbaar is. De generalisten van de vorige generatie worden nu vervangen door specialisten, elk in hun eigen materie, met een gebrek aan visie op het bedrijf. Jonge, meestal hooggeschoolde kaderleden worden aangetrokken en genieten zeer dure training en opleiding. Opleiding en bijscholing worden gespaard voor de jonge talenten die idealiter zouden gecoacht worden door de seniors (als ze er nog waren). Die oudere, afgezette managers blijken trouwens de beste adviseurs te zijn en worden dikwijls aangezocht en (duur) betaald als consultant door andere bedrijven. Waarom worden ze dan zo weinig gewaardeerd in hun eigen bedrijf ?”


- Pierre De Wachter, HR-manager bij Manuport Group, staat achter de bewering maar wel met een kanttekening: “Het karakter van de manager is belangrijker dan de leeftijd. Tel daarbij de ervaring en de wil om bij te leren, gekoppeld aan de bedrijfscultuur waarin de managers (jong of oud) moeten passen en je krijgt de juiste mix. Het karakter en de ervaring zijn samen zoals goede wijn: beter met de jaren. Zelf ben ik een betere manager geworden met de jaren, ik heb competenties bijgewonnen en mijn relativeringsvermogen is verhoogd. Wat ik aan snelheid heb ingeboet, wordt gecompenseerd door efficiëntie.”


Hoe denkt u over oudere managers? Of heeft u een andere kritische noot te kraken? Laat het ons weten! Uw contact: jos.gavel@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen