< Terug naar overzicht

Hoe om te gaan met een jongere baas?

38% van de werknemers krijgt leiding van een baas die jonger is. Door dat leeftijdsverschil heeft de baas niet altijd de nodige autoriteit om te leiden en bovendien behoort hij tot een generatie die er vaak een heel andere aanpak op nahoudt. Hoe kan u dan toch voor een goede werkrelatie gaan?

De trend dat steeds meer medewerkers onder leiding staan van een jongere persoon heeft alles te maken met de technologische veranderingen. De jongere generaties zijn bijvoorbeeld veel meer vertrouwd met de sociale media en het belang van 'social content'. De oudere generaties hebben daar trouwens niet alleen minder kennis van, vaak ontkennen zij ook het belang van deze nieuwigheden.

Technologische skills

De jongere generatie bazen kiest vaak ook voor een heel andere manier van leidinggeven: geen face-to-face-gesprekken meer, maar eerder frequent mailen en instant messaging. Robin Throckmorton, co-auteur van 'Bridging the Generation Gap: How to Get Radio Babies, Boomers, Gen Xers and Gen Yers to Work Together and Achieve More', raadt oudere werknemers daarom aan om het initiatief te nemen en daarover in gesprek te gaan met hun baas. De tweede auteur van 'Bridging the Generation Gap', Claire Raines, voegt daaraan toe dat de oudere medewerkers in dat gesprek zich best niet afzetten tegen de nieuwe manier van communiceren, maar net op zoek moeten gaan naar de voordelen. Zo kunnen ze vaak nog heel wat bijleren over wanneer instant messaging te gebruiken en wanneer te e-mailen.

Het verschil in communicatie tussen de generaties is goed te merken in het geval van een gemiste oproep: jongeren beschouwen een gemiste oproep als een voicemail die vraagt om terug te bellen. Niet geheel onlogisch: wie wil nu wachten tot de automatische robotstem zijn zegje heeft gedaan?

De baas blijft de baas 

Wanneer de oudere generaties trouwens de moeite doen om de communicatiestijl van de jongeren deels over te nemen, moeten zij het omgekeerde niet verwachten. De baas verwacht dat je zijn stijl overneemt, verwacht niet hetzelfde van hem of haar. 

Throckmorton en Raines gaan ermee akkoord dat ouderen niet moeten verwachten dat hun leeftijd automatisch respect zal afdwingen bij de jongere baas, dat moet opnieuw verdiend worden. En ook de verwachting dat de jongere baas op begeleiding zit te wachten, laten oudere werknemers best varen.

En aangezien de (jongere) baas sowieso de dominante rol op zich neemt, aanvaarden oudere werknemers best de ondergeschikte rol: het maakt niet uit dat de jongeling zich terecht heeft opgewerkt of door een relatie met iemand uit de raad van bestuur. Wees een teamspeler, vervul je opdrachten en geef goede raad. Wie weet brengt de dankbaarheid van de jongere baas dan wel een promotie met zich mee.

Bron: Forbes (forbes.com)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen