< Terug naar overzicht

Hoe meer HR-processen je meet, hoe minder ziekmeldingen er komen

Meten levert meer op dan alleen maar weten. Hoe nadrukkelijker uitkomsten van HR-processen worden gemeten, hoe lager de ziekmeldingsfrequentie. En dat heeft alles te maken met het aanbrengen van een juiste focus.

Bedrijfsdoelen realiseren

Als je serieus genomen wil worden, moet je eerst jezelf serieus nemen. Inzicht in basale cijfers omtrent de samenstelling, ontwikkeling binnen én van het personeelsbestand, zijn een efficiënt middel om de impact en toegevoegde waarde van de HR-functie binnen je organisatie te ontdekken. Vertaal relevante HR-thema’s in begrijpelijke getallen om vanuit HR een bijdrage te leveren aan de realisatie van de bedrijfsdoelen.

Strategische positie

Meer gebruik van HR-instrumenten en het vaker meten van uitkomsten van HR-processen, hangt significant samen met de positie van HR in de organisatie, namelijk een strategischere positie in vergelijking met een meer administratieve positie.

Anders gezegd: HR-professionals met een (actieve) strategische positie in de organisatie maken meer gebruik van instrumenten voor HR-processen en meten naar verhouding meer de uitkomsten van HR-processen dan HR-professionals met een mindere strategische positie.

Focus aanbrengen

Wat verder opvalt, is dat hoe nadrukkelijker uitkomsten van HR-processen worden gemeten, hoe lager de ziekmeldingsfrequentie is. Het uiteindelijke doel van het inzichtelijk maken van een HR-gerelateerd onderwerp als arbeidsverzuim, is dan ook niet de productie van een cijferreeks, maar het aanbrengen van focus.

Zorgvuldig gekozen ken- en stuurgetallen dragen ertoe bij dat voor de organisatie relevante onderwerpen de aandacht krijgen. In samenhang met een pakket aan acties en instrumenten dient deze aandacht omgezet te worden in de realisatie van de gestelde doelen. In dit geval een afname van de ziekmeldingsfrequentie. Meten levert dus méér op dan alleen maar weten.

Bron: HR Praktijk.nl

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen