< Terug naar overzicht

Hoe meer data, hoe meer buikgevoelbeslissingen

Managers en kaderleden ervaren enorme druk bij het nemen van belangrijke beslissingen op het werk, veel meer dan als ze belangrijke beslissingen nemen in hun privéleven. Dit noopt velen ertoe vooral aan risicobeheersing te doen in plaats van te streven naar potentieel succes.

Bijna alle managers en kaderleden (94 procent) voelen zich overweldigd door een overvloed aan data bij het nemen van beslissingen, althans bij de deelnemers aan een rondvraag door Oracle NetSuite bij meer dan 1000 leidinggevenden uit tien landen, waaronder België. De respondenten stellen dat ze enorme druk ervaren bij het nemen van beslissingen en daarom vooral aan risicobeperking doen, zelfs in de wetenschap dat hun keuze niet zo succesvol is. En 62 procent geven toe dat ze actief risico’s vermijden, terwijl 40 procent voorzichtig is bij het nemen van beslissingen uit angst voor een negatief effect op de omzet. De persoonlijke reputatie niet schaden (22 procent), verlies van de baan (17 procent) en mogelijke nadelige gevolgen voor collega’s (13 procent) spelen ook mee.

Naast de overvloed aan informatie, bemoeilijken ook tijdsdruk en complexe processen de besluitvorming. Een kwart zegt vorig jaar minder tijd te hebben besteed aan kritische beslissingen en nog eens 23 procent zegt dat er meer mensen betrokken worden bij het besluitvormingsproces.
Opmerkelijk is dat slechts 17 procent van de Benelux-managers (en zelfs 12 procent in de Scandinavische landen) hun hiërarchie vertrouwt als ze hulp nodig hebben bij het nemen van een beslissing. Het vertrouwen in collega’s (35 procent) en collega’s in andere bedrijven in dezelfde sector (20 procent) is groter. Om het af te leren: 63 procent erkennen dat ze vooral voortgaan op hun buikgevoel en intuïtie in plaats vanop data.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen