< Terug naar overzicht

Hoe kan HR het lijnmanagement verbeteren?

Het verbeteren van lijnmanagers is prioriteit voor heel wat medewerkers, en dus voor HR. Maar hoe verbeter je nu hun kwaliteit?

Uit een studie van het Britse blad People Management (het vaktijdschrift uitgegeven door de HR-beroepsvereniging CIPD) blijkt dat de meerderheid van de HR-professionals kwaliteitsverbetering van het lijnmanagement één van de drie belangrijkste organisatieprioriteiten vindt.

Een derde van de respondenten geeft in dat onderzoek echter aan dat de kwaliteit van hun lijnmanagers de afgelopen vijf jaar is verslechterd. Slechts een kwart geeft aan dat hun lijnmanagers het alleen maar beter zijn gaan doen.

Nochtans worden de lijnmanagers ook nog geacht een deel van de HR-taken over te nemen, zo geeft twee derde van de HRM’ers aan. Hoe moet die kwaliteit dan omhoog? Christoph Williams van HR Europe onderzoekt in samenwerking met wetenschappers en sportpsychologen een manier om de mindset van managers te verbeteren en hun leiderschapsempathie te verhogen. Daarbij zijn twee aspecten cruciaal, stelt Williams.

1. De mindset van de manager

Managers hebben heel wat mensen onder zich en dus een grote groep om te beïnvloeden. Als zij ongemotiveerd zijn of een negatieve houding hebben dan heeft dat wel degelijk een impact op een grote groep mensen in de organisatie. “Bovendien bekijkt elke manager zijn rol anders”, zegt Williams. “Sommigen zijn gedreven om hun mensen te helpen, anderen zien hun positie alleen maar als een stap op de carrièreladder.”

2. Weet de manager wel hoe het voelt om ‘geleid’ te worden?

Williams zoekt samen met de wetenschappers en sportpsychologen naar manieren hoe managers zich kunnen realiseren hoe ze overkomen en hoe het personeel hun leiding ervaart. Zo moeten managers dus voelen en ervaren hoe het is om begeleid te worden door een autocratische manager, maar ook het verschil ervaren met een meer empathische leider. 

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen