< Terug naar overzicht

Hoe hoger het loon, hoe minder slaap

Aan een hoog loon zitten heel wat voordelen verbonden. Een goede, verkwikkende nachtrust hoort daar echter niet bij.

Uit een overheidsonderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat de personen met de hoogste inkomens gemiddeld 40 minuten minder slapen dan personen met de laagste inkomens. En bij de korte slapers – degenen die tot de 10% behoren die het minst slapen – zijn mensen met een hoog inkomen oververtegenwoordigd.

Nochtans is het bewezen dat te weinig slaap uiterst slecht is voor de gezondheid. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat er cognitieve problemen opduiken wanneer we minder dan 6 uur geslapen hebben. Al geldt dat dan ook weer zeker niet voor iedereen. Somigen zijn beter af door de natuur of misschien wel door jarenlange training.

Algemeen gesproken, is het aantal uren dat men werkt, een belangrijke factor voor het aantal uren dat men slaapt. Voornamelijk mensen met twee jobs, maken het meeste kans om tot de 10% te behoren met de minste slaap. Twee voorbeelden om dit de staven: de recente recessie en gepensioneerden. In de jaren 2009, 2010 en 2011 sliepen de Amerikanen het meest. Niet bepaald omdat ze minder zorgen hadden. Integendeel, maar gewoon omdat ze minder werkten. Ook gepensioneerde personen slapen meer, nochtans daalt de biologische nood aan slaap naarmate we ouder worden.

Naast heel wat uren kloppen op het werk, zijn ook de volgende activiteiten nefast voor uw nachtrust: pendelen, televisie kijken voor het slapen gaan en uitgebreid de tijd nemen ’s ochtends voor u naar het werk vertrekt. Vermijd dus tv kijken voor het slapen gaan, gebruik minder tijd om u klaar te maken om naar het werk te vertrekken en ga bij voorkeur dichter bij uw werkplaats wonen.

Er is trouwens een logische verklaring voor de nauwe band tussen slaap en inkomen: hoe meer u kan verdienen, hoe meer waard het lijkt om slaap op te offeren voor het werk. Al is er natuurlijk een limiet, aangezien slaaptekort naast een dalende productiviteit ook niet bepaald prettige gevolgen heeft.

Bron: The New York Times (nytimes.com)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen