< Terug naar overzicht

Hoe groter de leider, hoe meer gezag

De lichaamslengte heeft een sterke invloed op het gezag van mensen. Lange mensen worden als dominanter, gezonder en intelligenter beoordeeld. Al gaat het hier om een perceptie en zegt de lengte niets over de echte leiderschapskwaliteiten.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat lange mensen worden gezien als betere leiders, is al langer gekend. Het verband tussen lengte en status is al aangetoond in de politiek, het bedrijfsleven en het leger. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam gingen na waarom lengte in verband wordt gebracht met leiderschap.

Uit het onderzoek blijkt dat lengte door mensen geassocieerd wordt met dominantie, intelligentie en gezondheid, eigenschappen die ook geassocieerd worden met leiderschap. De onderzoekers manipuleerden foto’s van mensen door hen kleiner of groter te maken. Dezelfde mensen kregen een andere leiderschapswaardering als ze op de foto kleiner of groter waren gemaakt.

Een mogelijke verklaring is dat we over cognitieve schema’s beschikken van wie een typische leider is en welke kenmerken daarbij horen. Sommige van die kenmerken zijn wellicht ook belangrijk geweest voor onze evolutie. Lengte straalt dominantie, kracht en gezondheid uit: eigenschappen die belangrijk zijn voor een groep die conflicten met andere groepen moesten zien te overleven. Onze verre voorouders moesten dat veelvuldig doen.

Ook langere vrouwen worden eerder als leider gezien, maar het verband is minder sterk dan bij mannen. Dat komt omdat lengte bij vrouwen alleen in verband wordt gebracht met intelligentie, niet met dominantie en gezondheid. Lange vrouwen profiteren dus minder van hun lengte dan lange mannen.

De onderzoekers waarschuwen echter dat het hier om stereotypen en veronderstellingen gaat. Het is immers niet gezegd dat lange mensen ook daadwerkelijk betere leiders zijn. Ook kleine individuen kunnen goede leiders zijn. De onderzoekers verwijzen bijvoorbeeld naar de Franse oud-president Nicolas Sarkozy of voetballer Wesley Sneijder.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen