< Terug naar overzicht

Hoe discriminatie op de werkvloer aanpakken?

Op enkele dagen tijd hebben twee zaken van discriminatie op het werk de media gehaald. Tegelijkertijd dringt zich de vraag op hoe de overheid die kwaal moet aanpakken.

De eerste zaak is het opvallende vonnis van een oude klacht tegen uitzendgroep Adecco. In 2001 onthulde een medewerker dat het bedrijf ‘apartheidslijsten’ bijhield, waarop de autochtonen de code BBB mee kregen. Die stond voor Blanc Blue Belge, een Belgisch koeienras. Klanten die geen allochtone uitzendkrachten wensten, konden dan een BBB krijgen. Het ABVV, Kif Kif en SOS Racisme dienden klacht in en in 2009 werd Adecco veroordeeld tot een schadevergoeding van 1 euro.

De groep ging in beroep, maar wordt nu door het hof van beroep van Brussel veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 25.000 euro aan zowel het ABVV als SOS Racisme. Het vonnis van discriminatie werd dus bevestigd en met de hoge schadevergoeding lijkt de rechtbank ook aan te geven dat dit vergrijp niet onbestraft mag blijven.

Lokale overheid doet dikwijls mee

De tweede zaak is nieuw, al bevestigt ze tegelijkertijd de wantoestand die twee jaar geleden al aangekaart werd in het VRT-tv-programma ‘Koppen’: sommige dienstenchequebedrijven deinzen niet terug voor discriminatie. Het Minderhedenforum vroeg, anoniem uiteraard, 251 Vlaamse dienstenchequebedrijven om een Vlaamse poetshulp, “zeker geen allochtoon”. Bijna twee op de drie bedrijven ging in op dat verzoek.

Ook opmerkelijk: de overheid doet op nogal wat plaatsen mee aan de discriminatie. Het gaat dan om poetsdiensten van lokale OCMW’s en van Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA’s). 

Hoe aanpakken?

Ondertussen is er ook al een opvallende discussie over de aanpak van discriminatie. Opvallend, omdat de coalitiepartners in de Vlaamse regering (op 1 april wordt de Vlaamse overheid bevoegd voor deze sector) er een heel andere mening op nahouden. Bart Somers, burgemeester van Mechelen en Vlaams parlementslid voor meerderheidspartij Open VLD, vindt dat degelijk opgeleide ambtenaren zowel de privébedrijven als de OCMW’s moeten controleren. Dat kan met ‘mystery calls’ en andere anonieme praktijktesten, die hij liever niet overlaat aan organisaties zoals het Minderhedenformum. Er is immers nood aan objectiviteit. Bovendien mag de overheid de kop niet in het zand steken voor dit zware probleem, pleit Somers.

Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) voelt daar weinig voor en waarschuwt voor ‘overshooting’. Hij ziet meer in zelfregulering van de sector. Bij de uitzendsector wordt dat al georganiseerd door de federatie van HR-dienstverleners Federgon en dat heeft er geleid tot een duidelijke verbetering.

In een opiniestuk in De Standaard pleiten mensenrechtenadvocaat Abderrahim Lahlali en jurist Mohamed El-Omari juist wel voor praktijktesten. Zij wijzen erop dat de EU die zelfs aanbeveelt als een wettelijk instrument om racisme en discriminatie te bestrijden.

Bron: De Standaard (standaard.be), L’Echo (lecho.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen