< Terug naar overzicht

Hoe de juiste stress een team kan binden

Het belangrijkste ingrediƫnt om het werknemersengagement te verhogen? Stress. Niet bepaald logisch, of net wel?

Door het eeuwenlang opbouwen van ervaring, weet het leger als geen ander dat stress, in de juiste dosis en in groep, kan zorgen voor zulke sterke sociale banden, dat personen er de rest van hun leven over zullen blijven praten. En deze band kan er ook voor zorgen dat werknemers in de organisatie blijven, zelfs al is hun loon minder hoog en is het werk gevaarlijker.

Het leger heeft hier geen monopolie op, elke organisatie kan haar benadering van stress zodanig ombuigen, dat het medewerkers bindt. Het probleem van stress ontstaat immers pas wanneer er een emotionele reactie plaatsvindt, zonder dat je er de betekenis van snapt. Wanneer je daarentegen doorhebt waarom die ene opdracht zo belangrijk is en de voordelen van de uitdaging gaat inzien, ontstaat er plots de mogelijkheid om te leren en successen te boeken.

Groepsuitdaging

Uit een eerdere studie gepubliceerd in Harvard Business Review bleek reeds dat het proberen vermijden van stress er net voor zorgt dat je meer met de negatieve gevolgen ervan zal moeten afrekenen. Organisaties moeten hun teams dus doen inzien dat stress een groepsuitdaging is die ze moeten aangaan (en geen individuele last).

Om onze dagdagelijkse omgang met stress te veranderen, zullen we echter een continue inspanning moeten leveren, stelt professor Psychologie William James (Harvard University). Managers moeten dagelijks met hun team de uitdagingen bespreken en bewust benadrukken dat de obstakels op het pad gewoon uitdagingen zijn, en niet louter een bedreiging voor hun geluk. Bovendien moeten de managers ervoor zorgen dat de uitdaging een groepsuitdaging vormt, en benadrukken dat ze het obstakel enkel samen kunnen trotseren. Op die manier kunnen individuele teamleden de stress niet als een persoonlijke last beschouwen, maar als een gedeelde ervaring in het najagen van het maximale teampotentieel.

Eén belangrijke kanttekening: creëer geen artificiële stress om een sterkere groepsband te verkrijgen, er is immers al meer dan voldoende stress aanwezig op de werkvloer. Kort samengevat: zorg ervoor dat stress beschouwd wordt als een uitdaging die het hele team moet overwinnen.

Bron: Harvard Business Review (hbr.org)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen