< Terug naar overzicht

Hoe de Belg langer aan het werk houden? (Ja, er bestaan oplossingen)

Slechts één Belg op de twintig wil werken tot 67 jaar. Dat blijkt uit een studie van Trendhuis en het Europees Sociaal Fonds bij 4000 Belgen. Hoe kan dat beter? Vooral geld, flexibiliteit en talentmanagement kunnen helpen.

Het onderzoek toont dat mannen langer willen werken dan vrouwen, hooggeschoolden langer dan kortgeschoolden. Maar hoe ouder we zijn, hoe kleiner de motivatie is om er nog een extra jaartje bij te doen. Tenzij er tegenover dat langer werken extra loon of meer flexibiliteit staat.

Geld en flexibiliteit als stimulans

Geld is voor de Belg de werkmotivatie bij uitstek. Negen op de tien ondervraagden werken dan ook vooral om brood op de plank te brengen. En geldkwesties stimuleren de Belg ook om langer te werken, net als het krijgen van meer loon.

Daarnaast wekt ook het ‘nieuwe werken’, zonder vaste werkplek of werkuren, veel interesse. Meer dan drie op de vier Belgen willen graag hun eigen werkuren kiezen. Dichter bij huis werken of van thuis uit kunnen werken, spreken ook aan, en kan effectief aanzetten tot langer werken. Maar hoewel flexibel werken tot meer productiviteit leidt, tonen diverse onderzoeken dan weer aan dat het niet echt voor minder stress zorgt.

Graag doen, is goed doen

Bijna zeven op de tien Belgen zeggen dat ze vandaag een functie uitoefenen die aansluit bij hun talenten. En ruim drie op de vier geven aan dat hun werkgever hen werk laat doen dat ze goed kunnen. Talentmanagement is dan ook een sleutelbegrip om mensen langer aan het werk te houden. Drie op de vijf zouden immers langer werken met een job op maat van hun talenten.

Hoewel we langere carrières tegemoet gaan, heeft niet iedereen een carrièreplan klaar. Bij de 20- tot 35-jarigen denkt meer dan zes op de tien werknemers na over hun loopbaan, maar dat percentage daalt met de leeftijd. Zo heeft minder dan de helft van de 50-plussers een duidelijke visie op hun carrière.

Bovendien verwacht meer dan de helft van de ondervraagden dat de werkgever samen met hen een carrièreplan uitstippelt, maar slechts één op de drie vindt dat de werkgever die rol voldoende waarmaakt.

Bron: Jobat (www.jobat.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen