< Terug naar overzicht

HNW start vanuit idealen, maar eindigt als besparingsproject

‘Het nieuwe werken’ is ondertussen ingeburgerd, volgens sommige zelfs al achterhaald. Toch zijn er opvallende verschillen tussen organisaties met en zonder ervaring met ‘het nieuwe werken’. Professionals uit organisaties aan de vooravond van de invoering van HNW benadrukken de zachte kanten, de professionals met ervaring verwijzen vooral naar de harde kanten.

Dat blijkt uit een enquête van het Nederlandse consultingbureau Eurgroup Consulting bij 100 HR-managers. HNW is ondertussen goed ingeburgerd, 86 procent van de respondenten werkt bij een organisatie waar HNW is of wordt ingevoerd.

‘Het nieuwe werken’ wordt in eerste instantie geassocieerd met locatie onafhankelijk (72 rpocent) en tijdonafhankelijk werken (45 procent), maar ook flexibel organiseren (36 procent) en resultaatgericht werken (30 procent) worden vaak genoemd. Ook thuis werken (27 procent), zelfsturend werken (25 procent) en verhogen van persoonlijke effictiviteit (23 procent) worden geassocieerd met ‘het nieuwe werken’.

Professionals zonder ervaring met ‘het nieuwe werken’ verwijzen vooral naar e ‘zachte’ kanten. Hun top drie om HNW in te voeren zijn medewerkerstevredenheid, arbeidsmarktimago en productiviteit. Professionals uit organisaties met ervaring verwijzen het vaakst naar de besparing op huisvestingskosten, de ‘harde’ kant dus.

‘Het nieuwe werken’ is dan ook vooral een zaak van facility management en minder van HR. Slechts 32 procent van de ondervraagde professionals geeft aan dat het HR-beleid word of is aangepast. Niettemin heeft HNW ook een impact op de cultuur en de managementstijl. 66 procent van de respondenten geeft aan dat de invoering van HNW de manier van leidinggeven veranderd is.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen