< Terug naar overzicht

Hevige strijd in textielsector blijkt uitzondering

De hevige strijd waarmee vorige week in de textielsector een CAO tot stand is gekomen staat in schril contrast met de onderhandelingen in de andere grote bedrijfssectoren.

In de petroleumnijverheid consulteren de vakbonden tegen 9 april hun achterban over een voorakkoord met de petroleumfederatie. De uurlonen van de arbeiders gaan dit en volgend jaar in totaal met 0,35 euro omhoog en er komt een dag arbeidsduurvermindering. Alle brugpensioenstelsels worden verlengd. Op vrijdag 4 april wordt normalerwijze de CAO 2003-2004 voor de voedingsindustrie ondertekend. De koopkrachtverhoging blijft ‘beperkt’ tot 4,9 procent, maar in de bedrijven kan worden onderhandeld over 0,5 procent extra. De formules van brugpensioen worden verlengd en ook over het tijdskrediet werden verruimde afspraken gemaakt. De bonden zijn tevreden met de afschaffing van alle carensdagen, al vanaf 1 juli 2003. Opmerkelijk is dat de werkgeversfederatie Fevia akkoord gaat met de invoering van een vakbondsdelegatie vanaf 25 werknemers, op voorwaarde dat minstens de helft van het personeel gesyndiceerd is.
De bouwvakbonden zullen zich morgen beraden over de twee laatste struikelblokken voor een akkoord met de bouwfederaties. Het gaat om de toepassing van het tijdskrediet en flexibiliteit.
Eerder bereikten de onderhandelaars in de chemie-, metaal- en houtsector CAO’s voor de arbeiders.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen