< Terug naar overzicht

Het rusteloze effect van de sociale media

De druk om constant aanwezig te zijn op de sociale media heeft een immense negatieve invloed op de mentale toestand van jongeren. Het effect van de sociale media wordt immers in verband gebracht met depressies, angst en slaapstoornissen.

Een recente studie, gepresenteerd op de British Psychological Society Annual Conference 2015 in Manchester, concludeerde dat jongeren die emotioneel nauw betrokken zijn bij sociale media, een slechter psychologisch welzijn ervaren.

Voornamelijk de verwachting om onmiddellijk te antwoorden op berichten en posts, draagt bij aan deze druk. Dr. Cleland Woods, de hoofdauteur van de studie, benadrukt dat jongeren zich in een levensfase van verhoogde kwetsbaarheid bevinden: “Het is dus belangrijk dat we begrijpen hoe het sociale mediagebruik kan zorgen voor depressies, angst en slaapstoornissen.”

Oorzaken van het negatieve effect blijven onduidelijk

Het onderzoek bewijst dan wel dat de sociale media een negatief effect hebben op het psychologisch welzijn, toch is het waarom nog steeds onduidelijk. Woods kon wel vaststellen dat zeker wie ’s avonds nog gebruik maakt van de sociale media, meer kans heeft op slaapstoornissen. Wie emotioneel nauw betrokken is met de sociale media, is dan weer kwetsbaarder voor de mogelijke negatieve effecten.

“Dit betekent dat we allemaal eens goed moeten nadenken over ons gebruik van de sociale media, en zeker over het tijdstip dat we ze uitschakelen”, besluit Woods.

Bron: PsyBlog (spring.org.uk)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen