< Terug naar overzicht

Het Nieuwe Werken start vanuit idealen, maar eindigt als besparingsproject

Het Nieuwe Werken is ondertussen ingeburgerd, volgens sommigen zelfs al achterhaald. Toch zijn er opvallende verschillen tussen organisaties met en zonder ervaring ermee. Professionals uit organisaties aan de vooravond van de invoering van het Nieuwe Werken benadrukken de zachte kanten, de professionals met ervaring verwijzen vooral naar de harde kanten.

Dat blijkt uit een enquête van het Nederlandse consultingbureau Eurgroup Consulting bij 100 HR-managers. Het Nieuwe Werken blijkt ondertussen goed ingeburgerd, 86 procent van de respondenten werkt bij een organisatie waar het al toegepast wordt of waar het momenteel wordt ingevoerd.

Het Nieuwe Werken wordt in eerste instantie geassocieerd met locatie-onafhankelijk (72 procent) en tijdsonafhankelijk werken (45 procent), maar ook met flexibel organiseren (36 procent) en resultaatgericht werken (30 procent).

Ook thuis werken (27 procent), zelfsturend werken (25 procent) en het verhogen van persoonlijke effictiviteit (23 procent) worden geassocieerd met het Nieuwe Werken.

Professionals zonder ervaring met het Nieuwe Werken verwijzen vooral naar de ‘zachte’ kanten. Hun top drie om het Nieuwe Werken in te voeren zijn medewerkerstevredenheid, arbeidsmarktimago en productiviteit.

Professionals uit organisaties met ervaring verwijzen echter het vaakst naar de besparing op huisvestingskosten, de ‘harde’ kant dus.

Het Nieuwe Werken is dan ook vooral een zaak van facility management en minder van HRM. Slechts 32 procent van de ondervraagde professionals geeft aan dat het HR-beleid wordt of al is aangepast. Niettemin heeft het Nieuwe Werken ook een impact op de cultuur en de managementstijl. 66 procent van de respondenten geeft aan dat door de invoering van het Nieuwe Werken de manier van leidinggeven veranderd is.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen