< Terug naar overzicht

'Het nieuwe werken' is niet voor iedereen motiverend

'Het nieuwe werken' is geen vooruitgang voor mensen die behoefte hebben aan structuur. Meer eigen verantwoordelijkheid, thuiswerken en flexibele werkuren motiveren hen niet extra.

Dat blijkt uit onderzoek waarop psycholoog Marjette Slijkhuis promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze ondervroeg honderden medewerkers uit de overheidssector, het onderwijs, de consultancy- en de technische sector.

Slechts een deel van de werknemers geeft aan te profiteren van 'het nieuwe werken'. Mensen met weinig behoefte aan structuur geven aan dat hun motivatie toeneemt door vrijheid en flexibiliteit van 'het nieuwe werken'.

Mensen die een grotere behoefte aan structuur hebben, raken niet extra gemotiveerd. Ook de creatieve prestaties van deze werknemers nemen niet toe. “Veel werkgevers denken dat íedereen op vrijheid en autonomie zit te wachten. Mijn onderzoek laat zien dat dat niet klopt”, aldus Slijkhuis.

'Het nieuwe werken' verandert de manier waarop leidinggevenden feedback geven. De manier van werken vereist minder toezicht, daardoor krijgen de geboekte resultaten meer toezicht van de leidinggevende. Mensen met een goede structuur stellen het juist op prijs wanneer hun werkwijze stap voor stap wordt gecontroleerd.

De uitkomsten van dit onderzoek gelden voor zowel jongeren als ouderen. Het onderzoek naar motivatie en feedbackstijl is ook uitgevoerd onder studenten. “Er wordt vaak beweerd dat jongeren meer behoefte hebben aan vrijheid en autonomie dan ouderen, maar ook onder de studenten bleek een duidelijke groep behoefte te hebben aan een controlerende vorm van feedback”, zegt de onderzoekster.

Bron: NU.nl

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen