< Terug naar overzicht

Het klassieke werken van negen tot vijf verdwijnt langzaam

Flexibele werkregimes en ‘het nieuwe werken’ raken steeds meer ingeburgerd. Al werken jongere werknemers liever op kantoor dan thuis. De smartphone is stilaan één van de belangrijkste werktoestellen.

Dat blijkt uit het 'Connected World Technology Report' van Cisco, een wereldwijd onderzoek dat peilt naar de impact van technologie op onze manier van werken en leven. Meer dan de helft van de respondenten is zo goed als altijd beschikbaar voor het werk. Als gevolg daarvan verdwijnt het 9-tot-5-werkregime. De nieuwe werkdag ziet er almaar meer als volgt uit: van 7 tot 8 uur, van 9 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en eventueel nog van 21 tot 22 uur.

Steeds meer bedrijven passen daarom flexibele werkregimes toe. Meer dan de helft van de respondenten heeft ‘het nieuwe werken’ ingevoerd of op de agenda gezet. Eén op de vier mag thuiswerken. Jongere medewerkers (min-30-jarigen) werken echter liever op kantoor, omdat ze daar meer gefocust kunnen werken en productiever zijn.

Bij het zoeken naar een job geeft 75 procent de voorkeur aan bedrijven waar flexibele werktijden en telewerken toegelaten zijn. Al is voor slechts één op de vijf flexibiliteit belangrijker dan salaris.

Managers vinden het gemakkelijker om generatie X (31- tot 50-jarigen) aan te sturen. Twee derden zien een merkbaar verschil tussen de generaties X en Y. Vooral de ‘ik wil het nu’-ambitie van de twintigers bezorgt HR-verantwoordelijken kopzorgen.

Technologie

De smartphone is het belangrijkste werktoestel geworden voor medewerkers. Voor kantoortaken blijft de laptop het meest populair. In 40 procent van de bedrijven mogen medewerkers met eender welk toestel verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. In Duitsland, Frankrijk en Japan hebben minstens 25 procent van de medewerkers geen toegang tot bedrijfsgegevens op een mobiel toestel.

Iets minder dan de helft van de respondenten voert taken uit voor het werk achter het stuur. De helft van de respondenten is minstens 25 procent van de reistijd aan het telefoneren.

Drie op de tien respondenten verwachten dat er binnen 10 jaar zelfrijdende auto’s zullen zijn, zodat ze gemakkelijker kunnen pendelen en doorwerken. Acht op de tien verwachten dat ze dan ook een beroep zullen kunnen doen op robots voor de uitvoering van hun job.

Bron: Cisco (cisco.com)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen