< Terug naar overzicht

Het is nu officieel: vanaf 2030 moet u werken tot uw 67ste

We moeten met zijn allen langer werken: een boodschap die de federale regering de voorbije maanden meermaals bracht, heeft ze nu ook officieel goedgekeurd. De pensioenleeftijd wordt stapsgewijs opgetrokken tot 67 jaar, de vakbonden reageren verontwaardigd.

De huidige officiële leeftijd om met pensioen te gaan, is 65 jaar. Binnen tien jaar zal dat 66 jaar zijn, om in 2030 te komen tot 67 jaar. Deze nieuwe regeling is voornamelijk van belang voor wie laat is begonnen met werken, het aantal jaren dienst speelt immers ook een rol voor de pensioenleeftijd.

Bovendien blijven er, net als nu, uitzonderingen voor de zware beroepen. Het pas opgerichte nationaal pensioencomité kreeg de taak om die beroepen op te sommen.

Vervroegd pensioen

Het zal ook mogelijk blijven om met vervroegd pensioen te gaan, al zal het ook hier wat later zijn. Waar drie jaar geleden nog op 60 jaar met vervroegd pensioen kon worden gegaan met 35 dienstjaren achter de rug, moet u dit jaar al 61,5 jaar zijn en 40 jaar hebben gewerkt.

Zo komt er elk jaar wat bij tot 2019 om dan op 63 jaar met vervoegd pensioen te gaan, op voorwaarde dat je 42 jaar hebt gewerkt. Wie op heel jonge leeftijd aan de slag is gegaan, zal dus nog steeds op 60 of 61 jaar kunnen stoppen.

Overlevingspensioen

En net als het gewone pensioen en het vervroegd pensioen, wordt ook de leeftijd om als weduwe of weduwnaar een overlevingspensioen te krijgen geleidelijk opgetrokken. Momenteel kan dat op 50 jaar, tegen 2030 pas op 55 jaar.

De federale regering heeft afgelopen vrijdag de opgetrokken pensioenleeftijd goedgekeurd. Vandaag, maandag, worden deze nieuwe maatregelen ook officieel bekrachtigd.

Vakbonden voelen zich gepasseerd

De vakbonden zijn niet te spreken over deze eenzijdige beslissing van de regering. Vooral het gegeven dat de maatregelen werden genomen zonder enige vorm van sociaal overleg stoot hen tegen de borst.

“Het dossier van de pensioenhervorming moet globaal bekeken worden binnen het nationaal pensioencomité, dat nog niet van start is gegaan”, reageert Anne Leonard van ACV aan VRT Nieuws. “De pensioenleeftijd is maar één element van het dossier. Het gaat ook over de financiering van de sociale zekerheid, jobcreatie voor jongeren en begeleiding van oudere werknemers.”

Het ABVV voelt zich door de regering voor een voldongen feit geplaatst. Bovendien, zo benadrukt de socialistische vakbond, hebben de parlementsleden voor zichzelf wel een goede regeling bedongen: “Voor nieuwe parlementsleden ligt de pensioenleeftijd op 63, maar degenen die er al inzaten voor de vorige verkiezingen kunnen op hun 55ste met pensioen gaan met 20 jaar loopbaan op de teller.”

Bron: Pensiontalk (http://pensiontalk.blogspot.be) en De Redactie.be (deredactie.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen