< Terug naar overzicht

Het Generatiepact gaat (deels) de mist in

Het gaat niet goed met de tewerkstelling van jongeren, vooral allochtonen en laaggeschoolden geraken niet uit de werkloosheid. Toch is er een positieve noot: de actieve bevolking werkt langer.

Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Arbeidsraad (NAR) waarin het Generatiepact geëvalueerd wordt. Met het Generatiepact hoopte de regering in 2005 zowel meer jongeren als meer ouderen aan het werk te krijgen, door onder andere het brugpensioen af te toppen.

De conclusies van de NAR zijn niet erg bemoedigend, al zijn er ook wat successen geboekt.

Het gaat niet goed met de jongerenwerkloosheid. België hinkte al achterop tegenover Europa en ziet die achterstand alleen maar groeien. Het probleem zit vooral bij laaggeschoolden (35,9 procent werkloosheid in België tegenover 27,3 procent in de 15 kernlanden van de EU) en allochtonen (39,9 procent tegenover 30,3 procent).

Vooral in 2009 zit er een knik naar beneden in de cijfers. 2009 is het jaar waarin de financiële crisis de arbeidsmarkt bereikte.

De voorbije jaren is de actieve bevolking wel langer gaan werken.Bovendien slaagden de ouderen er min of meer in om het effect van de crisis te counteren. Nu werken er 217.000 50-plussers meer dan in 2005. Van alle 50- tot 64-jarigen is er nu 50,9 procent aan het werk.

De tewerkstellingsgraad is alvast beter dan de 45,7 procent in 2005. Het brugpensioen werd stukje bij beetje afgebouwd, maar daar staat tegenover dat ondertussen meer ouderen in de werkloosheid zitten.

In het Generatiepact beloofden de werkgevers om hun oudere personeel bij te scholen, maar volgens het rapport doen ze dat niet. In 2005 kreeg 8,4 procent van de 25- tot 64-jarigen één of andere opleiding. In 2010 was dat nog 7,2 procent. Bij het personeel tussen de 50 en 64 daalde het cijfer van 5,1 tot 4,6 procent.

Bron: Het Nieuwsblad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen