< Terug naar overzicht

Het einde van de werkervaringsprojecten in Vlaanderen

Het Vlaams Departement Werk en Sociale Economie maakte bekend dat de werkervaringsprojecten (WEP-plus) op 30 september 2015 afliepen. Deze afschaffing komt er door de hervorming van de maatregel 'werkervaring', die op 1 juli 2015 naar de VDAB werd overgeheveld.

Een nieuw instrument 'intensief werkplekleren' wordt in het leven geroepen, waarbij externe partners werkzoekenden begeleiden om via werkplekleren de afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen. Tijdens hun traject behouden de werkzoekenden hun statuut van werkzoekende. De VDAB is verantwoordelijk voor de toeleiding van werkzoekenden naar de partners.

De opstart van dit nieuwe systeem gebeurt in twee fasen:

  • Fase 1: Subsidie Intensief Werkplekleren, waarbij de leerwerkbedrijven instaan voor de begeleiding.
  • Fase 2: Tender Intensief Werkplekleren, waarop naast de leerwerkbedrijven ook externe partners kunnen intekenen.

Loonkosten werknemers stijgen aanzienlijk

De afschaffing van de werkervaringsprojecten heeft als gevolg dat er sinds 1 oktober 2015 niet langer van de bijhorende financiële voordelen genoten kan worden in Vlaanderen. Niet alleen de loonpremie, maar ook de omkaderingspremie, de aanvullende omkaderingspremie en de inschakelingsvergoeding worden afgeschaft (enkel de nazorgpremie blijft nog, tijdelijk, behouden).

De werkgever die werknemers die voorheen in het kader van een werkervaringsproject waren tewerkgesteld, na 30 september verder tewerkstelt, kan ook niet langer van de federale, doelgroepvermindering doorstromers genieten. Aangezien tenslotte ook de integratie-uitkering niet langer wordt betaald, kan de werkgever die niet langer van het nettoloon in mindering brengen. Dit betekent dat de loonkosten van bepaalde werknemers dus aanzienlijk stijgt.

Bron: SD Worx (sdworx.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen