< Terug naar overzicht

Het einde van de maaltijdcheque?

Bijna alle regeringspartijen zijn te vinden voor de omzetting van de maaltijdcheque in een nettovergoeding op de loonbrief. Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ reageren positief. Maar niet iedereen ziet de maaltijdcheques verdwijnen.

Zowel de Vlaamse als Franstalige meerderheidspartijen willen het geld van de maaltijdcheques gewoon op de rekening van de werknemer storten. Dat zou veel eenvoudiger en beter zijn voor werkgevers, handelaars en werknemers.

Het systeem van maaltijdcheques werd eind de jaren zestig geïntroduceerd. Hiermee konden werkgevers hun werknemers sociale voordelen toekennen, vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Aanvankelijk konden ze enkel gebruikt worden in restaurants. Ondertussen kunnen ze in een uitgebreid netwerk besteed worden. Vandaag genieten 2 miljoen werknemers van dit systeem.

Werkgeversorganisaties Unizo en NSZ reageren positief. “Het afschaffen van papieren maaltijdcheques is een win-win-situatie voor iedereen”, aldus Unizo. “De kosten van maaltijdcheques, en bij uitbreiding ecocheques, zijn zowel voor de werkgever als de handelaar veel te duur. Bovendien leveren papieren maaltijdcheques heel wat administratieve rompslomp.”

Unizo pleit dan ook al langer voor het afschaffen van de cheques en die te vervangen door een directe vergoeding via de loonbrief, eerder dan te werken met elektronische maaltijdcheques.

“Het afschaffen van zowel de elektronische als de papieren maaltijdcheque zou een enorme administratieve vereenvoudiging zijn. Niet alleen voor de winkeliers, ook voor de werkgever én de werknemer”, sluit Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, hierbij aan.

Vorige maand werd de geldigheidsduur van de cheques opgetrokken van drie tot twaalf maanden. Jaarlijks gaan immers vijf tot tien miljoen euro verloren aan niet-bestede maaltijdcheques. Sodexo, een uitgever van maaltijdcheques, relativeert dit bedrag. “In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, blijft het percentage van cheques dat niet wordt gespendeerd door de werknemers beperkt tot 0,35 procent, wat overeenstemt met minder dan één maaltijdcheque per jaar per werknemer.”

Daarnaast waarschuwt Sodexo dat het afschaffen van het systeem van maaltijdcheques zou leiden tot een voelbare verandering van het koopgedrag van de werknemers. En dit zou ten nadele zijn van de Belgische economie. Een studie toont aan dat werknemers minstens een deel van de waarde van de maaltijdcheques die hij nu integraal uitgeeft in de voedings- en distributiesector, zou sparen of zou besteden aan goederen die niet tot de voedingssector behoren.

Bron: De Standaard/De Tijd/De Morgen/Unizo/NSZ/Sodexo

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen