< Terug naar overzicht

Heropleving economie doet aantal arbeidsongevallen licht stijgen

Het herstel van de werkgelegenheid heeft in 2010 geleid tot een stijging van het aantal ongevallen met 6,1 procent (+ 10.298 ongevallen). Sinds de jaren zestig is het aantal arbeidsongevallen gehalveerd.

Het aantal arbeidsongevallen in 2010 blijft echter onder de cijfers van de laatste 5 jaar, met uitzondering van 2009, toen de economische activiteit sterk verminderde. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO).

2009 werd gekenmerkt door een aanzienlijke vermindering van het aantal arbeidsongevallen, zowel op de arbeidsplaats als op de arbeidsweg: 20.099 minder ongevallen of een daling van 10,7 procent. Dit was voornamelijk een gevolg van de vertraging van de economie wegens de financiƫle crisis.

De economische heropleving ging dus niet gepaard met een verhoging van het risico op ongevallen op de arbeidsplaats. Dit risico heeft zelfs de neiging relatief constant te verminderen op lange termijn. De frequentie- en ernstgraden van 2010, die het aantal ongevallen op de arbeidsplaats en de duur van tijdelijke ongeschiktheid relativeren in functie van het aantal uren blootstelling van de werknemers aan de risico's, nagenoeg gelijk zijn aan de graden van 2009 en lang niet zo hoog zijn als de graden van 2008.

Weersomstandigheden


Vooral de ongevallen op de arbeidsweg stegen in 2010 spectaculair in vergelijking met 2009 en zelfs in vergelijking met de laatste jaren. In 2010 waren er 27.555 arbeidswegongevallen.

Het FAO wijt dit grotendeels aan de weersomstandigheden van eind 2010 met besneeuwde en gladde wegen. Een vijfde van die arbeidswegongevallen hebben zich trouwens voorgedaan in december 2010. Daarbij ging het, voor een keer, vaker om vallen of uitglijden dan om verkeersongevallen.

Op veertig jaar tijd halveerde het aantal ongevallen op de arbeidsplaats. In 1969 telde FAO 330.281 ongevallen op de arbeidsplaats. In 2010 nam dit aantal met meer dan de helft af (150.944).

Dit is te verklaren door de grondige wijziging van het industriƫle landschap en de tewerkstellingsstructuur. Ondanks een aanzienlijke toename van het aantal werkplekken (962.000 werknemers meer in 2010 dan in 1960) is het aantal arbeidsongevallen gedaald in functie van de inkrimping van de werkgelegenheid in de risicosectoren, zoals de mijnbouw. De modernisering van de techniek en het ingerichte preventiebeleid hebben eveneens bijgedragen tot de verbetering van de situatie.

Bron: FAO

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen