< Terug naar overzicht

Heropleving Belgische HR-markt ondanks matige conjunctuur

De markt van de private HR-dienstverleners in Belgiƫ kende een voorspoedig vierde kwartaal in 2014. Alleen de sectoren outplacement en opleiding incasseerden een duidelijke achteruitgang.

De Belgische economie kende in het vierde kwartaal een matige groei, met amper 1% op jaarbasis. Ten aanzien van het vorige kwartaal was de evolutie zelfs vlak, met een toename van het bbp met nauwelijks 0,2%.

“Opmerkelijk aan het vierde kwartaal was de sterke daling van de inflatie onder impuls van de dalende olieprijzen. Ze kwam in december zelfs uit op -0,4%. Samen met de depreciatie van de euro is dit dan weer wel goed nieuws voor de internationale competitiviteit van onze economie”, stelt Paul Verschueren, directeur Research & Economic Affairs bij Federgon, de beroepsfederatie van HR-dienstverleners.

Desondanks bleef het ondernemersvertrouwen stabiel op een laag niveau. Het consumentenvertrouwen daalde evenwel, tot op het diepste punt in 2014. “Nochtans waren er positieve signalen op de arbeidsmarkt waaraan de consument zich had kunnen optrekken. De tijdelijke werkloosheid nam met bijna 20% af (een indicator voor een aantrekkende economie) en de werkgelegenheid nam toe met 0,5%. Meer nog: nooit eerder waren er hier meer mensen actief op de arbeidsmarkt”, merkt Verschueren op.

Uitzendsector: +7,16%

De meeste Federgon-sectoren leggen dan ook gunstige groeicijfers voor. Na een kleine temporisering in het derde kwartaal knoopte de uitzendsector in het vierde kwartaal weer aan met een sterke groei (+7,16%) in beide segmenten (bedienden en arbeiders).

Interim-management: +13,5%

De vraag naar meer gespecialiseerde sourcing had een licht positieve invloed op de activiteiten binnen projectsourcing (+1,4%), maar gaf een sterke impuls aan interim-management (+13,5%).

Rekrutering, search en selectie: +9,5%

Ook de private commerciële dienstenchequebedrijven zagen hun activiteit toenemen in het vierde kwartaal (+4,9%), wat opmerkelijk is gezien de achteruitgang van de globale markt. De Recruitment, Search & Selectie-sector legde een keurig rapport voor met een groei van 9,5% in het vierde kwartaal.

Outplacement en opleiding: -6% tot -7%

Het aantal gestarte outplacementbegeleidingen daalde op jaarbasis (-6,2%). Dat is vooral te wijten aan een terugval van het aantal begeleidingen na individueel ontslag. Het aantal begeleidingen na collectief ontslag evolueerde daarentegen in positieve zin. De private opleidingsverstrekkers kenden evenwel een tegenvallend vierde kwartaal (-7%).

Bron: Federgon (federgon.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen