< Terug naar overzicht

Helft werknemers wil verbod op bereikbaarheid buiten werktijd

65 procent van de werknemers in België vindt dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan het voorkomen van stressgerelateerde klachten op het werk. De helft vindt daarom zelfs dat wettelijk vastgelegd moet worden dat je buiten de werktijd niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever.

Zo’n 58 procent van de ondervraagde Belgische werknemers wil thuis helemaal niets met het werk te maken hebben en de helft ziet zelfs het liefst een wettelijk verbod op bereikbaarheid via e-mail of telefoon buiten de werktijd.

Sociaal contact met collega’s

Sociaal contact met collega’s buiten de werktijd is echter helemaal iets anders. Collega’s die elkaar ook buiten de werkomgeving zien, praten samen ook makkelijker over de werkdruk. Uit het onderzoek blijkt dat veel collega’s het lastig vinden om stress en een te hoge werkdruk onderling te bespreken. Ruim een derde van de ondervraagden heeft geen idee hoe daarover bij collega’s of leidinggevenden te beginnen.

Een gevoel van stress wordt vooral veroorzaakt door het niet kunnen aangeven van grenzen en te weinig waardering op het werk. Een derde van de werknemers vindt ook dat bijvoorbeeld zieke collega’s te weinig aandacht krijgen. Sociale omgang en voldoende waardering zijn duidelijk heel belangrijk voor werknemers.

Frisse blik nodig

We zijn allemaal gewend geraakt aan een bepaalde manier van werken, waarbij werktijden vaak vervagen. 34 procent van het personeel checkt bijvoorbeeld thuis zijn zakelijke mails. En blijkbaar wordt niet iedereen daar gelukkig van. Werkgevers moeten daarom nadenken over nieuwe manieren om met hun werknemers om te gaan.

Nog enkele opvallende cijfers:

  • 65 procent wil meer aandacht voor het voorkomen van stressgerelateerde klachten.
  • 58 procent wil thuis niets met zijn werk te maken hebben.
  • 50 procent vindt dat wettelijk vastgelegd moet worden dat je buiten werktijd niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever.
  • 34 procent checkt ’s avonds en in het weekend (thuis) zijn zakelijke e-mail.
  • 24 procent checkt in de vakantie zijn zakelijke e-mail.

Bron: Manutan (manutan.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen