< Terug naar overzicht

Helft werknemers wil vaker lachen op de werkvloer (maar kwart werkgevers vindt dat tijdverlies)

Ruim 80 procent van de werknemers vindt humor op de werkvloer belangrijk. Op de eerste plaats werkt lachen stressverlagend. Mensen gaan er beter door werken en het bevordert een motiverende bedrijfscultuur. Bijna de helft van de werknemers wil dan ook vaker lachen. Reden te meer om vandaag een één-aprilvis op je collega’s los te laten?

De helft van de werknemers vindt dat er flink wat afgelachen wordt in zijn bedrijf. Vooral in kleinere organisaties wordt er vaak gelachen en vooral oudere werknemers kunnen een goede grap wel appreciëren. Jammer dat de helft van de ondervraagden zichzelf niet grappig vindt. Al wordt dit niet beaamd door hun collega’s: slechts 15 procent vindt zijn of haar collega een zuurpruim. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Red Report’ van uitzendbureau Tempo-Team, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau bij een representatieve steekproef van 1000 werknemers en 500 werkgevers.

Voor de andere helft van de werknemers mag het er best wat grappiger aan toe gaan tijdens de werkuren. Maar er zit een rem op: 1 op de 3 werknemers vreest dat hun manager lachen als tijdverlies ervaart. En die vrees blijkt vaak niet onterecht: 1 op de 4 werkgevers vindt inderdaad dat collega’s die samen grapjes maken, hun tijd verdoen. Al zijn werknemers het daar niet mee eens, een kwart onder hen denkt dat wie vaker lacht, harder werkt. Collega’s met gevoel voor humor blijken daarenboven de favoriete collega’s om mee samen te werken (71 procent).

“Van humor is geweten dat het bijdraagt tot gelukkigere werknemers die minder ziek zijn. Toch blijven veel werkgevers erg sceptisch tegenover humor op het werk. Ze zijn bang dat dit hun werknemers zal afleiden en dat ze hierdoor slechter zullen presteren. Het omgekeerde is echter waar: een gezonde dosis humor helpt om stress tegen te gaan, creativiteit te boosten, relaties te versterken en communicatie te verbeteren”, aldus professor Arbeidspsychologie Hans De Witte (KU Leuven).

De keerzijde: valse humor

Humor kan ook vals zijn, ondervindt 20 procent van de werknemers en werkgevers: doordat het vernederend bedoeld is of om iemand indirect te bekritiseren. 13 procent van de werknemers en 21 procent van de werkgevers vindt humor binnen het bedrijf ook te vaak seksistisch. Daarnaast voelt een kwart van de werkgevers zich soms verplicht om mee te lachen met grapjes van collega’s om de sfeer niet te bederven. Een derde van de werknemers lacht om bij hun baas in het gevlij te komen.

Bron: Tempo-Team (tempo-team.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen