< Terug naar overzicht

Helft werknemers voelt zich overgekwalificeerd

Bijna de helft van de werknemers wereldwijd vindt zichzelf overgekwalificeerd voor zijn huidige job. Het wereldwijde gemiddelde van werknemers die zich ondergekwalificeerd voelen, ligt lager dan 20 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau Randstad:

 • 47 procent van de werknemers wereldwijd zegt overgekwalificeerd te zijn voor zijn huidige baan.

 • In China (84 procent), Turkije (78 procent) en Griekenland (69 procent) is dit percentage het hoogst.

 • In België, Luxemburg en Denemarken is er een betere match tussen kwalificaties van werknemers en de jobvereisten.

 • Het wereldwijde gemiddelde van werknemers die zich ondergekwalificeerd (opleiding te laag voor functie) voelen, ligt lager dan 20 procent.


 • Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat wereldwijd 60 procent van de ondervraagden aangeeft dat hun werkgever moeite heeft met het vinden van hoogopgeleide medewerkers. Brazilië neemt in deze kwestie de leiding met een percentage van 71 procent. Het vinden van laaggeschoolden is doorgaans geen probleem. Al is dit toch een uitdaging voor landen zoals China, Maleisië en Japan.

  Bijna de helft van de werknemers (47 procent) verwacht bovendien een tekort aan gekwalificeerd personeel in de komende drie jaar. Deze percentages liggen het hoogst in Hongkong (67 procent), China en India (65 procent) en Maleisië (64 procent).

  Nederland, Tsjechië en Denemarken scoren op dit vraagstuk het laagste percentage. In Nederland denkt één op de drie werknemers dat er binnen drie jaar een tekort aan gekwalificeerd personeel is.

  Meer dan de helft van de bevraagde werknemers vindt dat zijn werkgever voldoende ontwikkelings- en carrièremogelijkheden biedt. Enkel in Japan, Griekenland, Spanje en Hongarije zijn werknemers ontevreden over de kansen die hun werkgever biedt. De beste carrièrekansen zijn in Hongkong, India en Maleisië te vinden.

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen