< Terug naar overzicht

Helft werkgevers doet niet aan personeelsplanning

Eén op de twee werkgevers werkt niet met een scenarioplanning voor de toekomst van het personeel. Nochtans zien velen het nut er wel van in. Is er dan sprake van koudwatervrees?

De toekomst van bedrijven is lang niet zo ongewis geweest als nu en de omgeving niet zo veranderlijk. ‘Agile werken’ is dan ook hyperactueel. Toch weet het merendeel van de werkgevers die complexe toekomst nog niet hanteerbaar te maken op personeelsgebied. 57 procent van de bedrijven geeft namelijk aan niet met verschillende scenario’s te werken bij de personeelsplanning. Dat blijkt uit een Nederlandse studie waaraan 539 werkgevers meewerkten. Waarom niet? Het meest gehoorde argument (29 procent) is dat de bedrijfsstrategie voldoende bestendig is.

Toch lijken veel respondenten het nut van scenarioplanning wel in te zien, want zij spreken erover dat er nog geen scenario’s liggen. ‘Nog mee bezig’, ‘nog niet aan toegekomen’, ‘staat op de agenda’, ‘moet nog van de grond komen’, is een goede reflectie van de reacties. Koudwatervrees? Wellicht. Een respondent vat het mooi samen: “Er wordt wel over gesproken, maar de directie vindt het lastig om concrete stappen te zetten. Een methodisch stappenplan ontbreekt.”

Koudwatervrees neemt af

Driekwart van de respondenten werkt in een HR-functie en ruim de helft geeft aan dat HR aan zet is bij de personeelsplanning. Lang niet alle HR-professionals zijn er echter aan gewend om op strategisch niveau te acteren, ook niet op zaken als scenarioplanning. Het is complex en veel werk, is vaak de klacht. Bovendien moet hetzelfde werk gedaan worden voor drie of vier scenario’s.

Toch sluiten de onderzoekers af met een positieve noot: “Als je deze vraag drie jaar geleden had gesteld, zou zeker 90 procent ‘nee’ hebben geantwoord. De koudwatervrees bij HR neemt af.”

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen