< Terug naar overzicht

Helft werkende Vlamingen denkt makkelijk andere job te kunnen vinden

Het vertrouwen van de Belgische werknemers in de arbeidsmarkt, hun onderneming en in zichzelf neemt stilaan toe. De gemiddelde werkende Belg ziet mogelijkheden op de arbeidsmarkt en meent dat er voldoende werkzekerheid is. Het zelfvertrouwen van arbeiders en kaderleden daarentegen daalt.

Vooral in Vlaanderen leeft dat vertrouwen: 52 procent van de werkende Vlamingen denkt gemakkelijk een andere job te kunnen vinden, maar volgens 80 procent van de Waalse werknemers is dat moeilijk tot zeer moeilijk.

Dat blijkt uit het onderzoek van SD Worx en Vacature naar het 'Belgische Werknemersvertrouwen'. Deze indicator is samengesteld uit: vertrouwen in de arbeidsmarkt, vertrouwen in de organisatie en vertrouwen in zichzelf als werknemer.

Driekwart van de Vlamingen vindt dat de arbeidsmarkt veel mogelijkheden biedt. Al is slechts een derde van de Waalse werknemers hiervan overtuigd en iets minder dan de helft van de Brusselse werknemers. 16 procent van de werkende Belgen kijkt intussen actief uit naar een andere job.

Werkzekerheid


De economische heropleving zorgt niet alleen voor een groeiend vertrouwen in de arbeidsmarkt, ook het vertrouwen van de Belgen in hun onderneming neemt verder toe. Werknemers hebben zowel vertrouwen in hun management, als in hun eigen tewerkstelling. De kans dat ze ontslagen worden, schatten ze laag in.

Arbeiders en kaderleden daarentegen zien hun eigen kansen op arbeidsmarkt en loopbaanmogelijkheden als minder rooskleurig. Hoewel het jobaanbod stijgt, botsen arbeiders met de hoge kwalificatie-eisen van werkgevers. Ook het vertrouwen in de organisatie is gedaald.

Lager zelfvertrouwen


Hoewel het vertrouwen in de arbeidsmarkt en in de onderneming is gestegen, daalt het zelfvertrouwen van de Belgische werknemer. Vooral het loopbaanperspectief vertroebelt. Werknemers zijn iets pessimistischer over hun loopbaan en kijken iets nuchterder naar hun eigen capaciteiten.

Vooral de deuk in het zelfvertrouwen van kaderleden valt op. Vooral over hun loopbaanmogelijkheden is het pessimisme groot. Kaderleden schatten ook hun kansen op de arbeidsmarkt en hun eigen capaciteiten lager in dan drie maanden geleden.

Frappant is dat het lagere zelfvertrouwen van kaderleden samenvalt met de recente dip in het ondernemersvertrouwen. Voor het eerst sinds januari 2009 werd in april 2011 een daling van het ondernemersvertrouwen vastgesteld.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen