< Terug naar overzicht

Helft vertrekkende medewerkers steelt bedrijfsgegevens

Bijna de helft van de medewerkers die een bedrijf verlaten, geven toe vertrouwelijke gegevens mee te nemen. Vier op de tien zijn ook van plan de gegevens te gebruiken in hun nieuwe functie. Al gaat het niet altijd om kwade wil.

Dat blijkt uit onderzoek van Ponemon Institute in opdracht van Symantec, gespecialiseerd in computer- en databeveiliging. Bedrijven investeren weliswaar veel in beveiliging tegen cybercriminelen en hackers, maar medewerkers worden meestal over het hoofd gezien als het gaat om diefstal van bedrijfsmiddelen.

De helft van de werknemers geeft toe dat ze zakelijke gegevens meenemen bij het verlaten van zijn werkgever. Zowat 40 procent ziet er geen graten in de gegevens te gebruiken in zijn nieuwe positie.

In de meeste gevallen gaat het niet om kwade wil. Veel werknemers weten niet dat het verkeerd is om dergelijke gegevens mee te nemen. Vaak beschouwen ze ook de persoon die een document creƫerde als de rechtmatige eigenaar.

Uit het onderzoek blijkt dat 56 procent van de werknemers denkt dat het geen misdaad is om bedrijfsgeheimen van een vorige werkgever te gebruiken. 62 procent vindt het aanvaardbaar om bedrijfsgegevens op zijn persoonlijke computer, tablet, smartphone en in clouddiensten te bewaren.

Zo'n 37 procent van de werknemers gebruikt apps om bestanden te delen, zoals Dropbox of Google Docs, zonder toestemming van de werkgever. Wat het erger maakt, is dat ze die gevoelige gegevens zelden of nooit verwijderen.

Het rapport adviseert bedrijven om de werknemers meer bewust te maken van de waarde van intellectuele eigendom. Maar ook om non-disclosure overeenkomsten in te voeren bij arbeidsovereenkomsten en software te installeren voor dataverliespreventie, zodat ze in real-time informatie kunnen opsporen die onjuist wordt verzonden, gekopieerd of ongepast wordt blootgesteld.

Bron: Datanews

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen