< Terug naar overzicht

Helft van hogeschoolstudenten volgt opleiding voor een knelpuntberoep

Dit schooljaar schreven zich opnieuw meer studenten in voor een opleiding aan een hogeschool. Op 1 oktober waren 111.377 studenten ingeschreven aan deze opleidingen, een stijging van 3,6 procent of 3877 studenten. Meer dan de helft van de studenten volgt een opleiding die leidt naar een knelpuntberoep.

Dat blijkt uit de jaarlijkse voorstelling van de inschrijvingsaantallen van de Vlaamse Hogescholenraad Vlohra. In totaal waren er op 1 oktober 11.137 studenten aan de Vlaamse hogescholen ingeschreven.

Alle studiegebieden, behalve Audiovisuele en Beeldende Kunst, kennen een stijging van het aantal studenten. Vooral de opleidingen Verpleegkunde, Toegepaste Informatica en Bedrijfsmanagement trekken meer studenten aan. Al zit ook de opleiding lager onderwijs in de lift.

Arbeidsmarktgericht


De hogescholen bestaan voor 95 procent uit bacheloropleidingen met professionele gerichtheid, waarvan een deel ook tot de kunstopleidingen behoort. Anders bekeken, bestaan de hogescholen nu uit de Schools of Arts (met 8423 studenten, of 7,5 procent van de hogeschoolbevolking), de Nautische Wetenschappen (met 527 studenten) en de overige professionele bacheloropleidingen die noch tot de kunsten of de nautische wetenschappen behoren, deze zijn samen goed voor 102.427 studenten.

De helft van de studenten aan de hogescholen volgt een opleiding die behoort tot de STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering & Mathematics) en/of die leiden naar knelpuntberoepen. Zelfs 53,1 procent van de generatiestudenten schreef dit jaar in voor een dergelijke opleiding.

Bron: Vlohra

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen