< Terug naar overzicht

Helft van de klokkenluiders verliest job

Acht op de tien klokkenluiders zijn het slachtoffer van represailles op het werk. De helft verklaart zelfs verplicht te zijn geweest om ontslag te nemen of ontslagen te zijn na hun onthullingen.

Slechts 33 procent van de medewerkers die zichzelf identificeerden als klokkenluider, stelde een positieve reactie te hebben gekregen nadat ze hun bezorgdheden hadden geuit. In meer dan de helft van de gevallen (52 procent) ontkende of negeerde de werkgever echter de geuite bekommernissen. Dat blijkt uit een studie van Public Concern at Work (PCAW) bij meer dan 2000 werknemers.

Gebrek aan concreet beleid

Dit onderzoek maakt duidelijk dat de werkgevers (lees: de HR-afdelingen) geen beleid en procedures hebben in verband met klokkenluiders. Klokkenluiders zijn bovendien door de wet beschermd, een reden te meer om een duidelijke strategie klaar te hebben. Het is dus de taak van HR om te zorgen voor een bedrijfscultuur waarin iedereen vrijuit zijn bekommernissen durft te uiten zonder hier nadien voor bestraft te worden.

Ondanks de enorme kans om geslachtofferd te worden, is een aanzienlijk deel (81 procent) van de ondervraagden bereid om zich uit te spreken als ze dat noodzakelijk vinden. De HR-afdeling heeft dus maar beter een degelijk raamwerk klaar om klachten te behandelen.

Normaliseer het klokkenluiden

Goede werkgevers zien klokkenluiders trouwens best als een vroeg alarmsysteem over heikele punten in het bedrijf. Hoe meer het klokkenluiden dan wordt genormaliseerd, hoe minder personen het als een dramatisch ontmaskerend proces zullen beschouwen. Dit is ook de wens van de ondervraagde klokkenluiders: ze zien zichzelf niet als actievoerders, maar als goede medewerkers die een bekommernis aankaarten. 

Bovendien heeft eerder onderzoek aangetoond dat bedrijven die op een eerlijke manier met klokkenluiders omgaan, minder malafide activiteiten hebben op de werkvloer, omdat de collega’s niet het onderwerp willen zijn van een intern onderzoek. Ook de kans op negatieve publiciteit en een enorme boete vermindert wanneer een bedrijf op een correcte manier met klokkenluiders omgaat.

Het lijkt allemaal logisch en niets nieuws, toch heeft slechts 48 procent van de organisaties daadwerkelijk een klokkenluidersbeleid. Bovendien weet 67 procent van de werknemers niet dat klokkenluiders wettelijk beschermd zijn. De gemiddelde HR-afdeling heeft dus nog heel wat werk voor de boeg.

Bron: CIPD (cipd.co.uk)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen